ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Bu paradan Gaziantep’e hiçbir yatırım yapılmadı

Bu paradan Gaziantep’e hiçbir yatırım yapılmadı
YAYINLAMA: 01 Haziran 2022 / 14.30
GÜNCELLEME: 01 Haziran 2022 / 14.30
İhracatcılarımızdan 1,5 milyar para alındı

İhracatçılar vali, sıkıyönetim komutanı ve belediye başkanına dert yandılar. Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığında il yetkililerinin de katıldığı hayvan ihracatı ile ilgili bir toplantı yapıldı.

Toplantıda ihracatla ilgili çeşitli sorunlar dile getirilerek çözümler istendi. Ticaret Odası’nın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklama şöyle:

Odamız konferans salonunda Gaziantep Valisi, sıkıyönetim komutanı, belediye başkanı, Mersin ihracatçı birlikleri yetkilileri ve 70 kişiyi aşkın canlı hayvan ihracatçısının katılması ile bir toplantı yapmıştır.

Toplantıda Gaziantep’in her sene olduğu gibi bu senede canlı hayvan ihracatında önemini devam ettirmesi için çalışmalar yapılmıştır.

Türkiye’nin canlı hayvan toplam ihracatı 1981’de 232.5161.1096 dolar iken Gaziantep’in payı 120 milyon $, 1982’de Türkiye toplam ihracat 348 milyon $ iken Gaziantep’in payı 143.465.050 dolar olmuştur.

Türkiye’nin çok önemli canlı hayvan merkezi olan ve ihracatın %50 sine yakın miktarını gerçekleştiren ilimizde bu konuda hiçbir tedbir alınmaması, yatırım yapılmaması düşündürücü olmaktadır.

1982 yılında canlı hayvan ihracatçılarımızdan fiyat istikrar fonu altında yaklaşık 1.400.000 TL’lik fon kesintisi yapılmıştır.

Fakat ilginçtir ki Gaziantep bu kesintiden nasibini almamakta, adeta cezalandırılmaktadır. Gaziantep milyara yaklaşan bu fondan payına düşeni almalıdır. Bu fonlarla Gaziantep’e modern hayvan pazarları ve gerekli tesisler için harcamalar yapılmalıdır.

Canlı hayvandan alınan fonda, ölçü adet değil kilogram olmalıdır. Fon olarak da 1983 ihraç yılında küçükbaş hayvanlardan 30 TL kilogram büyükbaş hayvanlardan 2 Kilogram TL alınmalıdır.

Rakip ülkeler, komşu ülkelerimizde daha düşük fiyatlarla mal vermeyi teklif etmektedirler. Komşu ülkelerle olan yakınlığımız, malda zayiat verilmemesi ve kültürel ilişkilerimizdeki avantajlarımız kaybedilmemelidir.

İhraç edilen canlı koyun daha 45 kg’ı aşan hayvanlarda koyun ve kuzu ayrımı yapılmamalı. Türkiye genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan ırklarının çoğalması için kuzu kesiminin gecikmeden yasaklanması şarttır. 1983 yılında canlı hayvan ihracatımızın artmasını yukarıda vurguladığımız bu hususların istenilen derecede gerçekleştirmesi ile mümkün görmekteyiz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *