Zirai ilaçların atılmaya başlanması arıcıları endişeye sevk etti. Çünkü zirai ilaçların arıları öldürdüğünü kaydeden arıcılar, ilaçların gece atılması çağrısında bulundu
Zirai ilaçların tarlacı arılara zarar verip öldürdüğünü sözlerine ekleyen Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, ‘’Tıbbi ilaçlar doktor reçetesi ile yazılıp, eczacı bir sistematik üzerinden dozaja göre miktar verebiliyorsa zirai ilaç kullanımında da mutlaka bu sistemin getirilmesi gerekiyor. Yani doktor-eczacılık sisteminin getirilmesini istiyoruz’’ diye konuştu.
Zirai ilaçların doğadaki birçok canlıya zarar verdiğini ifade eden Koca, ‘’Zirai ilaçlar doğadaki canlıları yok ediyor. Özellikle böcekleri öldürüyor. İlacın mı yoksa arının mı daha çok doğaya faydalı olduğuna bakıldığının arının daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü hem bitkilerin tozlaşmasını sağlayıcı hem zenk ve benzeri şeylerden sıvıları toplayıp zararsız hale getirmesi ve doğal bir eko sistemi parçası olması arının önemini artırıyor. Dolayısıyla zirai ilaçlarda bir ilacı verirken diğer başka bir ilacı kullanma ihtiyacı duyulabiliyor. Aynı zamanda doğadaki arının hepsini öldürür’’ açıklamasını yaptı.
Dünya genelinde arıcılıkla ilgili birçok araştırmalar yapılıyor
‘Biz hiç ilaç kullanılmasın demiyoruz’ ifadelerini kullanan Koca, ‘’Zirai ilaçların akşam hava karardıktan sonra atılması hem arıcılık sektörü açısından hem diğer faydalı böceklere zarar vermemesi açısından çok daha iyi olacak. Bu şekilde atılan ilaçların doğaya ve arıcılara daha fazla katkısı olur. Dünya genelinde arıcılıkla ilgili birçok araştırmalar yapılıyor’’ dedi.
Yapılan çok akıllıca bir davranış
Koca, ‘’Amerika’da bir kovandan elde edilen tozlanmadan dolayı arazi sahiplerinden 750 dolar alınıyor ve bu rakam 1000 dolara kadar yükseliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Böyle olunca arıcılık kurumsal bir hale dönüşmüş ve yapıya kavuşmuş oluyor. Yapılan çok akıllıca bir davranış. Çünkü oradaki badem ve benzeri gibi diğer ağaçlardan elde edilen gelir yüksek oluyor hem de ürün kaliteli oluyor. Yani arılar bitkilerde verimliliği ve kaliteyi artırdığı gibi sürekliliği sağlamak için kullanılan tozlayıcılardır. Dolayısıyla zirai ilaçlardan ziyade biz arıları bahçelerimize davet etmemiz gerekiyor’’ şeklinde konuştu.