ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Besici destek istiyor

Besici destek istiyor
YAYINLAMA: 08 Haziran 2023 / 12.36
GÜNCELLEME: 08 Haziran 2023 / 12.42
Hükümetin yanlış politikalar yüzünden tarım ve hayvancılığın gelişmediğine, yok olma ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken besiciler, çok zor ve sıkıntılı günler yaşadıklarını, bunun ülke ekonomisini de olumsuz etkilediğini açıkladı.

Besiciler, daha önce verilen destekleme primlerinin 57. hükümetten bu yana verilmediğini de vurgularken, yem fiyatlarının son bir yıl içerisinde %100 arttığını vurguladı.

Besiciler sıkıntılı

Besiciler, tarım ve hayvancılığın kalkındırılması için hükümetin çaba göstermediğini, bunun da kaygı verici olduğunu belirterek, geçimini sektörden kazananların çok zor durumda olduğunu açıkladı. Bunda devletin önemli kaybının olduğunu söyleyen besiciler, “Besiciliğin desteklenmesi amacıyla geçmiş hükümetler döneminde hayvan başına 20 milyon TL destekleme verileri de, ameli yedinci hükümetten bu yana para ödenmiyor. Ayrıca hayvancılığın kalkınması için herhangi bir proje yok. Ama Başbakan Erdoğan çıkıp ‘Hayvancılığı destekliyoruz’ diye açıklama yapıyor. Biz böyle bir şey göremiyoruz” dedi.

Yem fiyatları sürekli artıyor

Yem fiyatlarının sürekli artmasının besiciliği olumsuz etkilediğini belirten besiciler, “Yem fiyatları son bir yılda %100 arttı. Bu durumda Besici yem alıp hayvanına veremiyor, bazısı borca alıyor, fakat hayvan gerçek değerinde Satılamadığı için de Besici zarar ediyor ve yeniden hayvan alamıyor. Yemeği pahalıya alıp hayvanına ucuza satmak zorunda kalan Besici, sonunda iflas ediyor. TMO 160.000 TL’ye aldığı arpayı tefeci gibi 281.000 TL’den üreticiye satıyor. Geçen yıl samanın kilosu 150.000 liraydı, şimdi 300.000 TL, fenni yemin bir torbası geçen yıl 8 milyondu şimdi 18 milyon. Enflasyon düşüyor deniyor, ama besiciler bunu hissetmiyor. Enflasyon %20 gösteriliyor, yem fiyatları %100 artıyor. Böyle fiyat artış olan bir ülkede enflasyonun düştüğünü söylemek ne kadar gerçekçi olabilir? Hükümet hayvancılık ve tarım politikasını gözden geçirip, hayvancılık şurası düzenlenmeli ve sektörün sorunları masaya yatırılmalı. Bu konuda uzmanların, sivil toplum örgütü temsilcilerinin görüşleri de alınarak çok ivedi çözüm getirilmeli ve hayvancılık geliştirilmeli” şeklinde konuştu.

Organize Besi Sanayi Projesi uygulansın

Gaziantep, hayvancılık konusunda Güneydoğu’nun merkezi durumunda olduğunu ifade eden Polat, bu nedenle Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Sinan köyündeki organize besi sanayi projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *