ANASAYFA arrow right Güncel

20 bin öğretmen ihtiyacı karşılamaktan uzak

20 bin öğretmen ihtiyacı karşılamaktan uzak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasının yapılacağını duyurdu. Sözleşmeli öğretmen atamaları için ö
Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasının yapılacağını duyurdu. Sözleşmeli öğretmen atamaları için ön başvurular 6 Ocak’ta başlayıp 10 Ocak’ta sona erecek
5-22 Şubat 2020 tarihleri arasında sözlü mülakat yapılacak. Sözlü mülakat sonuçları 25 Şubat da açıklanacak. Sözlü mülakat sonuçlarına ilişkin itirazlar 26-28 Şubat tarihleri arasında yapılacak olup, 6 Mart tarihinde itirazlar sonuçlandırılacak. Atama tercihleri 9-13 Mart tarihleri gerçekleştirilecek ve 18 Mart’ta ise atama sonuçları açıklanacak.
En az 60 bin öğretmen atanmalı
Türkiye’de 100 bin öğretmenin ücretli çalıştığını ve 600 bin civarında öğretmenin ise atanmayı beklediğini vurgulayan Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “20 bin öğretmen ihtiyacı karşılamayacaktır. O nedenle Şubat ayında en az 60 bin öğretmenin atanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Öğretmen sadece kadrolu olmalı
Sözleşmeli öğretmenliğe karşı olduklarını belirten Avan, “Sözleşmeli öğretmenler kadrolu oluncaya kadar mücadele edeceğiz. Öğretmen sadece kadrolu olmalıdır. Çünkü kadrolu olmayan öğretmenler hak kaybı yaşamaktadır. Bu anlamda Şubat ayının sonu veya Mart ayının başında 20 bin öğretmen atanacak. 20 bin öğretmen ataması çok az ve en az 60 bin öğretmenin atanması gerekiyor. Çünkü eğitim ihtiyacı bu kadar” dedi.
3600 ek gösterge ile 100-150
bin öğretmen emekli olabilir
“65 yaşını tamamlamış ya da emekli olacak yüzbinlerce öğretmen var” ifadelerini kullanan Başkan Avan, “Emekli öğretmenler geçinemiyor, geçinemediklerinden dolayı emekli olmak istemiyorlar. Ancak 3600 ek göstergenin çıkması halinde 2 yıl içerisinde 100-150 bin öğretmen emekli olabilir” diye açıklama yaptı.
Ülke genelinde 100 bin
öğretmen ücretli çalışıyor
Okul inşaatlarının durmasıyla beraber ikili eğitime geçildiğini kaydeden Avan, “İkili eğitim olan her okulu ikiye ayırdığımızda o kadar daha öğretmen ihtiyacı var. Gaziantep’te sınıf mevcutları ortalama 40-45 kişidir. Sınıf mevutları 20-25’e düşürülürse, sistemin dışında öğrenciler sisteme dahil edildiğinde şehrimizin 8-10 öğretmen açığı var. Bu öğretmen açığı hemen kapanmayabilir. Türk Eğitim Sen olarak, ülke genelinde 100 bin öğretmenin ücretli olarak çalıştığını tespit ettik” değerlendirmesinde bulundu.
Sözleşmeli
öğretmenlik köleliktir
Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen meselesine değinen Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, konuşmasına şöyle devam etti: “Ücretli öğretmen sadece girdiği dersin ve ek dersin ücretini alır. Ücretli öğretmenlerin aylığı 1000 ile bin 800 lira arasındadır. Öğretmen bu maaşla nasıl geçinecek. O nedenle ücretli öğretmenliğe karşıyız. Ücretli öğretmenler vekil öğretmen olmalı ve kadrolu öğretmenlerle aynı maaşı almalarını talep ediyoruz. Ücretli öğretmenlerin tayin istemede sıkıntısı var. Kadrolu öğretmen ataması yapıldığında başka okula gönderiliyor. Çok yüksek vergiler kesiliyor ve görevde yükselemiyorlar. Takdir ve teşekkür belgesi alamazlar. Dolayısıyla sözleşmeli öğretmenlik köleliktir.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *