ANASAYFA arrow right Güncel

5 gençten 3’ü ateş-buz kullanıyor

5 gençten 3’ü ateş-buz kullanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.24
Gaziantep Milletvekili, TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep’te Ateş-Buz denilen uyuşturucu, Hacıbaba, Karşıyaka, Düztepe, Vatan ve Güzelvadi mahallelerinde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.
Gaziantep Milletvekili, TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep’te Ateş-Buz denilen uyuşturucu, Hacıbaba, Karşıyaka, Düztepe, Vatan ve Güzelvadi mahallelerinde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Düztepe semti özelinde mahalle sakinleri tarafından aktarılanlar dikkat çekiyor: “Bu madde yani ateş-buz, 5 gençten 3’üne ulaşmış ve her 5 gençten 3’ünün bağımlı durumda olduğu söylenmektedir. Gaziantep’te uyuşturucu madde kullanımı ve satışıyla ilgili acil tedbirler alınması gerekmektedir” dedi.

Toğrul, Metamfetamin satışının ve kullanımının engellenmesine yönelik tedbirlerin alınması ile bu tehlikeli uyuşturucunun zararlarıyla ilgili toplumsal bilincin oluşturulmasına katkı sunmak amacıyla Anayasa'nın 98. TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.

“Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı sorunu toplumumuzda ciddi bir şekilde yer almaktadır” diyen Toğrul, “ İnsanları maddi ve manevi olarak hareketsiz kılan, kendisinden beklenen fonksiyonların yitirilmesine sebep olan uyuşturucu madde bağımlılığı her geçen gün Türkiye ve Gaziantep’te artmaktadır. Bu artış giderek daha küçük yaşlara doğru ilerlemektedir. İnsanın psikolojik, biyolojik ve sosyal hayatı üzerine akıl almaz tahribatlar yaratan bu maddeler, gerek birey gerekse toplum için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Esrar, kokain gibi uyuşturucuların kullanımı ve satışının ciddi bir şekilde önlenemeyişi durumun vahametini artırmaktadır” diye konuştu..

Gaziantep’in yoksul semtlerinde uyuşturucu kullanımı ve satış oranında artış olduğunu söylerken, “Özellikle, Hacıbaba, Vatan, Cinderesi, Beybahçe Fırat, Beydili, Karşıkaya, Eyüp mahallerinde uyuşturucu madde kullanımının ve satışının özendirildiği mahalle sakinleri tarafından ifade edilmektedir. Son 5 yıl içerisinde, söz konusu mahallerde uyuşturucu madde kullanım yaşının 13’e kadar düştüğü ve 5 çocuktan 3’ünün uyuşturucu madde bağlısı olduğu belirtilmektedir. Söz konusu mahallelerde gençlerin ve çocukların uyuşturucu maddeye çok rahat erişim sağlayabildiği, madde kullanımına ve satışına yönelik kolluk kuvvetleri tarafından müdahale edilmediğini iddia eden mahalle sakinleri; mahallelerde her sokağın başında bir torbacının durduğunu belirtiyorlar. Artık ayaküstü iş yapan torbacılar değil, dükkânlar, evler de bu iş için kullanılıyor. Bir görgü tanığı birkaç gün önce yaşı büyük 3 kadının sokak başında bu maddeleri sattığını görmüş. Hemen polisi arayıp durumu bildirmiş. Polis bir saat sonra gelmiş. Bir saat sonra geldiğinde de ‘Hani kadınlar nerde?’ diye soruyor. O kadın bir saat içerisinde Antep’in diğer ucuna yetişmiştir. Mahalledeki gençlerin her biri (ateş-buz) içip mahallenin bir köşesinde bayılıyor. “Torbacı” adı verilen satıcıların gündüz ortası gram üzerinden satış yaptığını, gece saatlerinde ise lüks araçlarla yüklü miktarda dolaşmaktadır. Önlem alınmazsa bu durum daha da kötüleşir” şeklindeki sözleri basında yer almıştır. Bu çerçevede, Gaziantep’te madde bağımlılığının ortadan kaldırılmasının bir yöntemi de maddeye ulaşımın tamamen engellenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Toğrul, “Öte yandan, Türkiye’de madde bağımlılıkla mücadele politikasının yetersiz kalmasıyla birlikte, Alkol, Madde bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri’nin (AMATEM) nicelik ve nitelik olarak yetersiz kalmaktadır. Örneğin; Gaziantep’te uyuşturucu kullanımının fazla olmasına karşın şehirde madde bağımlılarına tedavi hizmeti sunacak olan AMATEM’in yatak kapasitesi 58’dir. Kapasite yetersizliğinden dolayı yatış işlemi yapılamayan hastalara ise, ilaç yazdırılıp gönderilmektedir.
Çocuklarımızı ve gençlerimizi tehdit eden böylesi vahim bir sorunun önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması noktasında yargı ve yürütme erki kadar, yasamaya da büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Özellikle Gaziantep’te çocuklar, gençler, öğrenciler üzerinde her geçen gün artan uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının tüm boyutları ile araştırılması, alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi, bu konuda etkin bir mücadele yürütmeyen sorumluların açığa çıkartılarak etkili bir mücadele ve önleme politikasının oluşturulması amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir” vurgusu yaptı. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *