ANASAYFA arrow right Güncel

82 milyon ekmeğin 4.66 milyon adedi çöpe gidiyor

82 milyon ekmeğin 4.66 milyon adedi çöpe gidiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.45
Şengezer, Türkiye'de bir günde israf edilen ekmek parası ile 60 hastane ve 150 okul yapılabileceğini söyledi.
Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Metin Şengezer, Türkiye'de bir günde israf edilen ekmek parası ile 60 hastane ve 150 okul yapılabileceğini söyledi.
Şengezer, Türk insanının ekmeğe çok önem veren ve tüketen bir millet olduğunu ancak en fazla israf edilen gıda ürünün de ekmek olduğunu belirtti.
Türkiye'de ekmek israfının küçümsenmeyecek boyutlarda olduğuna dikkat çeken Şengezer, son yapılan istatistikler doğrultusunda 300 gramlık francala ekmeğin bazında günlük üretilen 82 milyon ekmeğin 4.66 milyon adedinin çöpe gittiğini vurguladı.
Türkiye Projeler Federasyonunun Türkiye genelinde yaptığı araştırmalar ve tespitler doğrultusunda yapılan ekmek israfını rakamsal ifadelerle açıklayan Şengezer, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Fırın, lokanta ve otellerde yüzde 3.11'i, kurum ve yemekhanelerde yüzde 2.47'si, öğrenci yemekhanelerinde ise yüzde 8.62'si çöpe atılıyor. Bu sonuçlara bakıldığında Türkiye'de günlük 3.495, aylık 104.850 bin, yıllık ise 1.258.200 liralık ekmek israfı yapılıyor. Yapılan bu israflarla 60 hastane, 150 okul yapılır. Bu da gösteriyor ki Türkiye'de yapılan ekmek israfı çok ciddi boyutlarda. Şu an açlığın en bariz örneği Afrika ülkesinde yaşanıyor. Bunun yarın Türkiye'de yaşanmayacağının bir garantisi yok. Bir an önce önlemler alınıp, israfın önüne geçilmeli.''
İsrafın çok önemli boyutlarda olmasını denetimlerin zayıf olmasına bağlayan Şengezer, denetim yapması gereken kurumların çeşitli bahanelerle denetimleri aksattığını savundu.
Ekmek israfının ekonomik kayba da büyük etkisi olduğunu kaydeden Şengezer, şöyle devam etti:
''İsrafın nedenlerinden bir tanesi de mevcut illerimizde ihtiyaç fazlası fırınların açılımına göz yumulması. Çünkü bu ihtiyaç fazlası fırınlar açıldığı zaman ister istemez iş kapasitesini yükseltme açısında bir rekabet söz konusu oluyor. Bu rekabetin getirdiği olumsuz etkilerden bir tanesi de kalitesiz üretim. İhtiyaç fazlası ekmek üretilmesi kalitesiz bir üretimdir. Raf ömrü ve saklama süresi kısa olan ekmek sağlıklı saklanmadığı için bayatlayıp kuruyor, daha sonra çöpe gidiyor. Bu yüzden bunun önüne geçilmesi için yasal düzenleme yapılarak fırınlara çeki düzen getirilmeli.''
Merdiven altı işletmeler bir an önce kapatılmalı''-
Günlük israfın 3.495 lira olduğunu, bu rakamın varsayımlarla değil tespitlerle kanıtlandığına vurgu yapan Metin Şengezer, ''Bu da şuna endeks ediyor. Günlük israf Türkiye genelinde istatistikler doğrultusunda 3.495 bin liradır. Bunlar da yine istatistikler doğrultusunda tespit edilmiştir. İsrafın önüne geçilmesi Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında çok büyük etki sağlayacağı kanaatindeyiz. Çünkü bizim temel gıda maddemiz ekmektir. Ve bir insanın günlük tüketebileceği ekmek gramajı yine istatistikler doğrultusunda 333 gramajdır'' diye konuştu.
Merdiven altı işletmelerin bir an önce belirlenerek denetimlerin hızlandırılması gerektiğini belirten Şengezer, ''Avrupa standartlarında bunun örnekleri var. Bu örnekler dikkate alınarak farklı düzenlemeler getirilmeli. Fırın açılımında şartlarını yerine getirmeyen fırınlar biran önce kapatılmalı. Ayrıca fırınlarda metre konusu haricinde, ara mesafe konusunda bir sınır konulmalı'' dedi.
Gaziantep Esnaf Sanatkarlar Odası (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu da, Türkiye'de hemen hemen her sektörde büyük israflar yapıldığını, en büyük israfında ekmekte olduğuna dikkat çekti. Küsbeoğlu, ekmekte yaşanan büyük israfın önüne geçebilmek için projeler üretilmesini gerektiğini söyledi.
İsrafın çoğunluğunun toplu tüketim alanlarında yapıldığının altını çizen Küsbeoğlu, bununla ilgili planlamanın biran önce yapılması gerektiğini kaydetti.AA




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *