ANASAYFA arrow right Güncel

20-25 bin liralık kiralar 150-200 bin liraya çıktı

20-25 bin liralık kiralar 150-200 bin liraya çıktı
YAYINLAMA: 25 Şubat 2024 / 17.21
GÜNCELLEME: 25 Şubat 2024 / 17.21

Antep’te tekstilin kalbi olarak nitelendirilen Ünaldı Mahallesi’ndeki tekstil kentteki kiraların cep yakıyor. 20-25 bin liralık kiraların 150-200 bin liraya çıktığı bölgede firmalar, dükkanlarını tek tek boşaltıyor.

Piyasadan sıcak para çekildi

Kepenk kapatan firmaların olduğuna dikkat çeken İGZ Model Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Ünek, piyasada sıcak paranın dönmediğinin altını çizerken, giderlerin arttığını söyledi.

Firmalar bu gideri nasıl karşılasın?

Ünek, “Tekstilin yoğun olduğu Ünaldı Mahallesi’nde boşaltılan dükkanların sayısı belli değil. 20-25 bin lira olan kiraları 150-200 bin liraya çıkarttılar. Firmalar bu gideri nasıl karşılasın?” sorusunu sordu. 

Firmaların halini ne soran var ne de sorunları çözen var

Antep’te tekstilin sahipsiz olduğunu dile getiren Ünek, “Tekstil sektöründe firmalar kendi bütçelerine göre çarkını döndürmeye çalışıyor. Eğer teşvik ve destek verilmez ise sektör yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Sektörümüz sahipsiz olmasının yanı sıra bir bakanlığımız bile yok. Firmaların halini ne soran var ne de sorunları çözen var” ifadelerini kullandı.

Bu şartlar altında 2024 yılının sonunu zor görürüz

Ünek, “Bizden ürün alanların tamamı tüm parasını faize yatırmış durumda. Dolayısıyla sektörümüzde nakit para dönmüyor. Şu anda 1 veya 1,5 yıllık vadeli satışlar var. Sektörde üretim yapan firmalar yüzde 20 kapasite çalışıyor. Para kazanmak değil, sadece iş yeri çalışsın diye üretim yapıyorlar. Gelir-gider arasındaki makas gün geçtikçe açılıyor. O yüzden tekstil son demlerini yaşıyor ve bu şartlar altında 2024 yılının sonunu zor görürüz” şeklinde konuştu.

İşletmesine kilit vuranların sayısı gün geçtikçe artıyor

İşletmesine kilit vuranların sayısının gün geçtikçe artacağını sözlerine ekleyen Ünek, istihdamın azalacağını belirtti. “Gelen zamlara bakılırsa doların düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ham madde satanlar dolar yükseldiğinde ona göre zam yapıyorlar, dolar sabit kalsa ve başka bir şey yükselse yine zam yapıyorlar. Şu anda vadeli mal satanlar doları 40 liradan hesaplıyor. Ancak yıl sonuna kadar doların 50 lirayı göreceğini öngörüyoruz” açıklamasını yaptı.

Antep’e destek vermeli

Yurt dışı pazarına değinen Ünek, “Yurt dışı ihracatımızda büyük bir kayıp yaşanıyor. Yeni pazar arayışlarımız olmalı ancak bu da öz sermaye ve destekten geçiyor. İşletmeler krediye ulaşamıyor, ulaşsa bile faiz oranları çok yüksek. Yurt dışı pazarlarımız Çin, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerin eline geçiyor. Suriye ve Mısır tekstil sektörüne adım attı. Bu ülkelerde ürünlerin maliyeti ülkemizdekinin yarısı kadar. O yüzden Türkiye’de tekstilin başkenti olan Antep’e destek vermeli ve Tekstil Bakanlığı adı altında bir bakanlık kurulmalı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *