ANASAYFA arrow right Güncel

20 yılda 2,6 milyon hektar tarım arazisi kaybedildi

20 yılda 2,6 milyon hektar tarım arazisi kaybedildi
YAYINLAMA: 05 Aralık 2024 / 19.07
GÜNCELLEME: 05 Aralık 2024 / 19.07

5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla açıklama yapan Yavuzeli Ziraat Odası Bekir Sakar, son 20 yılda 2,6 milyon hektar tarım arazisinin kaybedildiğini açıkladı

Ülkemizde tarım arazileri yıldan yıla azaldığını hatırlatan Sakar, ‘’Tarım arazilerimizin küçük, parçalı, dağınık, çok hisseli olması ve sulama imkânlarının halen yetersizliğiyle verimli kullanımı da sağlanamıyor. Nitekim ülkemizde uzun ömürlü bitkilerle beraber toplam arazi miktarı 2004-2023 döneminde 26 milyon 593 hektardan 23 milyon 971 hektara geriledi’’ ifadelerini kullandı.

Toprağımız, suyumuz, bizim geleceğimiz

Ülkemizde son 10 yılda tarım alanlarında yüzde 0,1 oranında artış yaşanmasına rağmen tarım alanlarında yüzde 1,5 azalma yaşandığına dikkat çeken Sakar, ‘’Böylesine büyük bir öneme sahip olan ve türkülerde sadık yar olarak adlandırılan toprak erozyondan tuzlaşma- asitleşme- betonlaşma ve kirliliğe varıncaya kadar insanoğlu tarafından birçok yanlışlığa layık görülüyor. Toprağa saygı göstermeden, sağlıklı ve sağlam bir topluma sahip olmak imkânsız. Toprak bizlere atalarımızın mirası değil, geleceğimiz olan çocuklarımızdan aldığımız ödünç. Kısacası bizim toprağımız, bizim suyumuz, bizim geleceğimiz, korumak da sahip çıkmak da bizim görevimiz’’ açıklamasını yaptı.

Tarım arazileri üretim aracı olmaktan çıkarak birer yatırım aracı haline dönüştü

Sakar, ‘’Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyona bağlı tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan anormal artışlar tarımsal üretimde yeterli geliri elde edemeyen üreticilerin tarımsal üretimden kopmasına ve arazilerini elden çıkarmalarına yol açıyor. Diğer taraftan son yıllarda giderek popüler hale gelen, insanlara şehirden uzakta yaşamayı cazip gösteren hobi bahçesi, tiny house, bungalov ev benzeri yaşama alanları, tarım arazilerinin parçalanmasına ve çarpık yapılaşmanın oluşmasına neden oluyor. Kısacası tarım arazileri üretim aracı olmaktan çıkarak birer yatırım aracı haline dönüştü’’ ifadelerini kullandı.

Unutulmamalı tarımsal üretimin temeli toprak

İklim değişikliğinin tarımı olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen Sakar, ‘’Erozyon, organik madde kaybı, toprak kirlenmesi, toprak asitleşmesi, toprağın betonlaşma ile örtülmesi, biyoçeşitliliğin azalması, toprak sıkışması, tuzlanma, taşkın ve toprak kaymaları gibi hususların yanı sıra iklim değişikliği de toprağa zarar veriyor. İnsan faaliyetlerinin yanı sıra iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen olaylar toprak ekosisteminde yer alan canlıların yaşamını doğrudan etkiliyor. Özellikle kurak, yarı kurak ve yarı nemli iklim özelliklerine sahip bölgeler çölleşme riski altında. Tarımsal arazilerin amaç dışı kullanımının engellenmesi adına alınacak her türlü tedbirin yanındayız. Unutulmamalı tarımsal üretimin temeli toprak. Sonuç olarak sahip olduğumuz toprak ve su kaynaklarına sahip çıkmalı ve bu bilinçle hareket etmeliyiz’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *