Antep’te aile hekimleri gibi, Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan ebe ve hemşireler, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Yönetmeliğine tepki göstermek için 5-6 ve 7 kasım tarihinde iş bırakacak.
Aile Hekimliği ve ücret yönetmeliği bizler için tam bir hüsran oldu.
Hep-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ayşe Kılınç, ‘’ Yeni yayınlanan Aile Hekimliği ve ücret yönetmeliği bizler için tam bir hüsran oldu. Eskiden beri süregelen hiçbir sorun çözülmediği gibi aksine Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan özellikle ebe ve hemşire arkadaşlarımızın iş yükleri artırıldı’’ tespitini yaptı.
Hekimin poliklinik sayısına endeksi olan teşvik oranı 5 kaleme ayrıldı
Ebe ve hemşirelere meydanlara inme zamanının geldiğini dile getiren Kılınç, ‘’Sadece hekimin poliklinik sayısına endeksi olan teşvik oranı 5 kaleme ayrıldı. Ama yine hekime verilen toplam teşvik tutanının 13’te biri hemşire ve ebe arkadaşlara reva görüldü. Her ne kadar olumsuz gibi görünse de hekimler açısından teşvikte olumlu değişiklikler yapılmıştır ancak ebe ve hemşireler tavana takılmalardan dolayı bazıları bu artışından yararlanamayacaklar’’ ifadelerini kullandı.
Kılınç, ‘’16 bin TL teşvik olan bir Hekim tüm verileri tam olursa tüm çalışmaları yapmış olursa 77 bin TL’ye kadar teşvik alabilirken bin 600 lira teşvik alan bir hemşire arkadaş ancak 4 bin TL’ye kadar yükselebilecek. Sebebi de hekimler sözleşme bedelinin üst katına kadar teşvik alabilirken hemşire ve arkadaşlar sözleşme bedelleri düşük ve bir de bunun bir buçuk katı teşvik ödemesi alabiliyorlar’’ hatırlatmasını yaptı.
Ebe ve hemşire arkadaşların çalışma odası ile ilgili bir standart bulunmuyor
Taleplerini sıralayan Başkan Kılınç, ‘’Ebe ve hemşire arkadaşların aile sağlığı merkezine yerleştirilmesi hekimlerde olduğu gibi hizmet puanına göre olsun. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan meslektaşlarımıza eleman ve çalışan deniyor. Bunun yerine aile sağlığı hemşiresi ifadesi getirilebilirdi. Hekimlerin muayene odaları ile ilgili tüm standartlar belirlenmişken ebe ve hemşire arkadaşların çalışma odası ile ilgili bir standart bulunmuyor. Çok kötü şartlarda daracık odalarda ve hatta bir masayı 4-5 hemşirenin kullandığı aile sağlığı merkezleri mevcut’’ açıklamasında bulundu.
Asıl önemli konulardan birisi de izin sorunları
Kılınç, ‘’Biz beklerdik ki aile sağlığı merkezinde çalışan ücretli sağlık personelinin bir görev tanımı belli olsun. Asıl önemli konulardan birisi de izin sorunları. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim ve hemşireler yıllık izine ayrıldıkları takdirde yerine bakacak bir meslektaşıyla protokolü olmadığı takdirde ayrıldığı gün için maaşlarında kesinti yapılıyor. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim ve hemşirelerin maalesef refakat izinleri bulunmuyor. İhtiyaç halinde sadece yıllık izin alabilirler. Doğum izinlerinde de maaşları yarı yarıya kesilmekte hiçbir çalışana böyle bir zulüm yapılmıyor’’ dedi.