ANASAYFA arrow right Güncel

Anneler Günü çiçekçi esnafına nefes aldırdı

Anneler Günü çiçekçi esnafına nefes aldırdı
YAYINLAMA: 16 Mayıs 2023 / 21.57
GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2023 / 21.58
Covid salgını döneminde büyük yara alan çiçekçiler bir darbede depremlerde yaşadı

Giderlerin çok fazla arttığını ancak buna karşın gelirlerde düşüş yaşandığını kaydeden çiçekçiler, çok zor şartlarda ayakta kaldıklarının altını çizdi. Çiçek fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 80 zamlandığına dikkat çeken esnaf, eleman olmamasından ve kayıt dışı çalışanlardan dert yandı. Bu iki soruna çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.

Toparlanmamız en az 2-3 yıl sürecek

10 yıldan beri sektörde faaliyet gösterdiğini vurgulayan Damla Çiçekçilik İşlemecisi Bekir Avcı, “2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi de işlerimiz çok kötüydü. Esnafımız dükkanlarını kapatacak noktaya gelmişti. Kimi esnaf öz sermayesi ile ayakta kalırken, kimisi ise arabasını veya tarlasını satmak zorunda kaldı. Daha sonra toparlanmaya başladık derken bu defa da deprem bizleri çok etkiledi. Yani son 3 yıldan beri çok sıkıntılı günler geçirdik. Şu anda yavaş yavaş toparlanma sürecindeyiz, lakin bu en az 2-3 yıl sürecek” şeklinde konuşma yaptı.

Hemen hemen tüm gül ve çiçek çeşitleri yüzde 80 dolaylarında zamlandı

14 Mayıs Anneler Günü’nde işlerin iyi olduğunu adeta ilaç gibi geldiğini sözlerine ekleyen Avcı, “Anneler Günü tüm esnafa bir nefes aldırdı. Ama aldığımız yarayı kesinlikle kapatmaz. Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte gelecekten umutluyuz, ümidimiz var. Çiçek fiyatlarında da bir artış söz konusu. Hemen hemen tüm gül ve çiçek çeşitleri yüzde 80 dolaylarında zamlandı. Örneğin; geçen yıl 15-20 liraya sattığımız kırmızı günü bu sene 30 liraya satıyoruz. Fiyatlar modele ve yaptığın işe göre değiştiğinden 50 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çeşitlerimiz var” dedi.

Gelir-gider arasındaki makas her geçen gün daha da artıyor

Çiçeklerin Adana, Mersin, Antalya ve Yalova gibi illerden geldiğini sözlerine ekleyen Avcı, “Çiçek fiyatlarına yetişemiyoruz. 15 liraya aldığımız bir çiçeği iki gün sonra 20 liraya alıyoruz. Bu fiyat değişkenliği enflasyon nedeniyle yaşanıyor. Ayrıca gelir-gider arasındaki makas her geçen gün daha da artıyor” dedi. Adem Kesenek

Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı konut satış sayılarını açıkladı. Türkiye genelinde Nisan ayında 105 bin 476 konut satıldı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *