Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2025 yılı bütçe maratonu başladı… Bakanlık ve kurumların 2025 yılı bütçe görüşmeleri 29 Kasım tarihinde tamamlanacak
KESK Dönem Sözcüsü Yılmaz Sucu, ‘’Bütçenin tüm yükünü bordrolulara, yoksullaştırılan halka yıkan, aslan payını ise faizden, ranttan beslenen bir avuç sermayeye, patronlara, 5’li çeteye, silahlanmaya, ayırmayı hedefleyen bir bütçe ile karşı karşıyayız’’ dedi.
Emekten- halktan yana bir bütçe istiyoruz
4 kişilik bir ailenin tüm bireyleri asgari ücretle çalışsa dahi hane gelirinin yoksulluk sınırının altında kaldığını dile getiren Sucu, ‘’Her 4 emekliden 1’nin kök maaşının en düşük maaş olan 12 bin 500 TL’nin altında kaldığı, ancak hazine yardımı ile 12 bin 500 TL’ye tamamlandığı, 500 TL tutarındaki emekliliğe yansıtılmayan ilave seyyanen ödenek dâhil ortalama kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının yarısına indiği, ortalama kamu emekçisi emeklisi maaşının çoktan açlık sınırının altında kaldığı bir ülkede emek düşmanı, sermaye dostu bütçeyi kabul etmek mümkün değil. Biz emekten- halktan yana bir bütçe istiyoruz’’ açıklamasını yaptı.
Yüzde 17,5 TL’si doğrudan faize gidecek
Sucu, ‘’2025 bütçe teklifine göre toplanacak her 100 TL verginin; 18 TL’sinden sermayeye, patronlara tanınan muafiyet ve istisnalarla vazgeçiliyor. 17,5 TL’si doğrudan faize gidecek. En az 15 TL’si “savunma ve güvenlik harcamaları” adı altında silah tekellerine gidecek. En az 2 TL’si parası halkın cebinden alınan hazine garantileri ile karşılanan, kur farkı eklenen kamu özel iş birliği projelerine gidecek. Yani hizmet alsak da almasak da Şehir Hastanelerinin, yol, köprü, tünel, havalimanı müteahhitti olarak bilinen 5’li çetenin cebine gidecek’’ tespitinde bulundu.
Kadınları şiddetten koruyacak kamusal hizmetlerin genişletilmesini istiyoruz
‘Bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını, halkın, emekçilerin bütçe süreçlerine etkin katılımının sağlanmasını istiyoruz’ diyen Sucu, ‘’Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını, piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini, toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini, kadınların güvenceli istihdamının arttırılmasını, kadınları şiddetten koruyacak kamusal hizmetlerin genişletilmesini istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
Belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmalı
Vergi de ve ücretlerde adalet istediklerini sözlerine ekleyen KESK Dönem Sözcüsü Yılmaz Sucu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘‘Tükettiğimiz her şeyden alınan KDV, ÖTV gibi tüm dolaylı vergilerin düşürülmesini, gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını, vergilerimizden oluşan bütçeden alıp kamu özel iş birliği projelerine, kur korumalı mevduat sistemine aktarılan hazine garantilerine son verilmesini, vergilerimizin, ülkenin kaynaklarının güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; istihdamın, üretimi arttırılması, yoksulluğun ve işsizliğin önlenmesi, adaletin, barışın ve demokrasinin tesis edilmesi için kullanılmasını talep ediyoruz.’’