ANASAYFA arrow right Güncel

Cehaletin olduğu her yerde şiddet, öfke had safhadadır

Cehaletin olduğu her yerde şiddet, öfke had safhadadır
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.24
Türkiye’nin ve dünyanın kanayan yarası “Kadına yönelik” şiddet son zamanlarda yine had saflara ulaştı. Temmuz ayında 37 kadın cinayete kurban giderken bu rakam Ağustos ayında 41’e yükseldi. Öldürülen kadınların 17’si faili me
Türkiye’nin ve dünyanın kanayan yarası “Kadına yönelik” şiddet son zamanlarda yine had saflara ulaştı. Temmuz ayında 37 kadın cinayete kurban giderken bu rakam Ağustos ayında 41’e yükseldi. Öldürülen kadınların 17’si faili meçhul, 10’u evli olduğu erkek tarafından, 3’ü babası, 3’ü oğlu, 1’i üvey oğlu, 5’i akraba ya da tanıdığı kişi tarafından 1’i birlikte olduğu erkek 1’i ise eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadına yönelik şiddet konusunda Sabah’a çarpıcı tespitlerde bulunan Uzman Psikolog Hayrettin Şahin, kadına yönelik şiddetin hiç bir zaman azalmadığına vurgu yaparken, yine eğitimin önemine dikkat çekti. “Cehaletin olduğu her yerde şiddet ve öfke had safhadadır” diyen Psikolog Şahin, “Cahil insanlar karşıdaki insanın duygusuna, düşüncesine, fikrine ve görüşüne önem vermezler. Bundan dolayı da kendi istek ve arzularını zorla yaptırma eğilimi içerisine girerler. Halbuki eğitimli insanlar karşıdaki insanlarla rahat bir iletişim kurabilirler” dedi.
Kadın, erkek tarafından
eşya olarak algılanıyor
Kadınlara toplumda değer verilmediğinden iki, üç veya dördüncü sınıf vatandaş olarak algılandığından erkekler tarafından eşya gibi görüldüğünü söylen Şahin, “Biz buna eşyalaştırma diyoruz, eşini bir eşya gibi algılıyor ve bundan dolayı da rahat bir şekilde şiddet uygulayabiliyor. Şiddet uygulamanın kaynağında ise çocukluk döneminde kendisi şiddete maruz kalan, dayak yiyen, tacize uğrayan kişiler bunları içinde biriktirir, belli bir noktaya geldiğinde içindeki öfke ve kızgınlık duygusunu boşaltma eğilimine girer” ifadesini kullandı.
Rol model içerisinde büyüyen
çocuklar şiddeti kanıksıyor
Rol model içerisinde büyüyen çocukların şiddeti kanıksadığını sözlerine ekleyen Şahin, çocuğun şiddeti normal ve doğal bir olay olduğunu kabul ettiğini dile getirirken, “Ailede erkek kadına bir kez şiddet uygularsa bunun arkası gelir. Ancak ilk şiddet uygulandığında kadın sert tepki göstermiş olsa kişi bir daha şiddete yeltenemez. Öfkesini kontrol edemeyenlerin terapi sürecinden geçmesi, kişilerin aile iletişimi konusunda kendi kendini geliştirmesi, erkeklerin empati kültürünün gelişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Eğitimsizlik toplumlarda
şiddet daha fazla
Her toplumda kadına şiddetin yaşandığını ancak bizim toplumumuzda eğitimsizlik ve cehaletten kaynaklı şiddetin daha fazla olduğunun altını çizen Uzman Psikolog Hayrettin Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: “Her şeyin temelinde eğitim var ve insanları eğiteceksiniz, aile farkındalığı oluşturacaksınız. Yoksa şiddet bu kısır döngü ile devam eder. Doğu ve eğitimsizlik toplumlarda şiddet daha fazla.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *