ANASAYFA arrow right Güncel

Cemevimizin uygulanan asimilasyon politikalarına alet edilmesini istemiyoruz

YAYINLAMA: 20 Ekim 2022 / 20.40
GÜNCELLEME: 20 Ekim 2022 / 20.40
Tilkiler Köyü Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği Başkanı Av. Tarık Alpdoğan, sadaka değil, eşit vatandaşlık istediklerinin altını çizdi

Pir Sultan Abdal Derneği Gaziantep Şubesi, Tilkiler Köyü Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği, Gaziantep Çepnileri Derneği, Kizirli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Adıyaman Balyanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği ortak basın açıklaması yaptı.  
Başkan Alpdoğan, “Cemevlerimizin ihtiyaçları nedeniyle devletin asimilasyon politikalarına alet edilmesinin önüne geçilmesi için yörelerimizdeki ve köylerimizdeki tüm Cemevlerinin elektrik, su, doğalgaz vb. giderlerinin bu 5 derneğimiz tarafından elbirliğiyle ortak bir şekilde karşılanması kararlaştırıldı. Zira, hiçbir Cemevimizin devletin inancımız üzerinde 100 yıldır uyguladığı asimilasyon politikalarına alet edilmesini istemiyoruz. Zaten 100 yıldır halkımız Cem evlerinin giderini kendisi karşılıyor. Faturalarını ödemekte zorlanan Cemevlerimiz olması halinde ise derneklerimiz tarafından bu faturalar ödenecek” şeklinde konuşma yaptı. 

İktidarın, Alevi derneklerinin ve Cem evlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanarak giderlerinin bakanlık bütçesinden karşılanmasına yönelik adımının Alevi toplumunda bir karşılığı olmadığının birçok Alevi kurumu tarafından dile getirildiğini belirten Alpdoğan, “Alevi kurumlarımızın bu haklı tepkilerine katılıyoruz. Alevilik, bir turistik ve kültürel faaliyet değil. Alevi dernekleri ve Cemevlerinin bakanlığa bağlanmak gibi bir talepleri de hiçbir zaman olmadı. Aleviler uzun zamandan beri Aleviliğin inanç, cemlerin ibadet, Cem evlerinin de ibadethane olarak kabul edilmesini istiyor. Aleviler sadaka değil, eşit vatandaşlık istiyor” ifadelerini kullandı.  

İktidarın seçim arifesinde Alevilerin sempatisini ve oyunu kazanmak amacıyla yaptığı hamlenin Gaziantep’te yaşayan Aleviler açısından da bir karşılığının olmadığına dikkat çeken Alpdoğan, “Gaziantep’te devletin, inancımız üzerindeki asimilasyon politikalarına karşı biraya gelerek güç birliği oluşturmuş olan ve bu kapsamda çalışmalar yürüten Pir Sultan Abdal Derneği, Tilkiler Derneği, Çepniler Derneği, Kizirliler Derneği ve Balyanlılar Derneği olarak, iktidarın devlet eliyle Alevileri kontrol etmesine, baskı altına almasına ve yönlendirmesine karşı olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu kapsamda aldığımız ortak karar doğrultusunda, derneklerimizin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmasına karşı durmak için her türlü mücadeleyi yürütmeyi kararlaştırdığımızı halkımıza bildirmek isteriz” dedi.  Özer Karınca  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *