ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçilerin yüzde 70’nin traktörü ve arazisi hacizli

Çiftçilerin yüzde 70’nin traktörü ve arazisi hacizli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Gaziantep Ziraat Odaları Başkanları, Türkiye Büyük Millet Meclis’ine çıkarma yaparak Gaziantep Milletvekillerini ziyaret
Gaziantep Ziraat Odaları Başkanları, Türkiye Büyük Millet Meclis’ine çıkarma yaparak Gaziantep Milletvekillerini ziyaret etti. Ziyarette çiftçilerin sorunları dosya halinde teslim edildi.

Gaziantep Ziraat Odaları Başkanları, çiftçilerin sorunlarını en üst perdeden dile getirmek için TBMM’ye çıkarma yaptı. Meclis’te AK Parti, CHP ve İYİ Parti Milletvekillerini ziyaret eden başkanlar, çiftçilerin toplulaştırma, elektrik faturaları ve girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi birçok sorunu rapor halinde sundular, çözüm için yardım istediler.
Çiftçilerin sorunları çözülene
kadar her ay Ankara’ya gideceğiz
Ziyaretin içeriği hakkında bilgi veren Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, sadece Gaziantep’in değil, Türkiye’de ki tüm Ziraat Odaları Başkanları’nın TBMM’ye çıkarma yaptığının altını çizdi. Çiftçilerin yüzde 70’nin traktörünün ve arazisinin hacizli olduğunu söyleyen Çolak, “Çiftçilerin sorunları çözülene kadar her ay Ankara’ya gideceğiz” dedi.
Çiftçilerin yer altı suyu var, ama
yüksek enerji maliyetleri
kullanamıyorlar
Sulu tarım yapan çiftçilerin elektrik faturalarından dert yandığını kaydeden Başkan Çolak, “Çiftçilerin yer altı suyu var, ama yüksek enerji maliyetleri nedeniyle kullanamıyorlar. Dolayısıyla üretimin düşüyor ve ülkemiz kaybediyor. Ayrıca sulu tarım yapan çiftçilere ayda elektrik faturası geliyor. Bu uygulama çok yanlış. O nedenle faturaların senede bir defa, hasat döneminde ödenmesi gerekiyor. Şanlıurfa’da elektrik kullanan çiftçiler yılda iki defa elektrik faturası ödüyor. Şanlıurfa’nın Gaziantep’ten farkı ne?” diye sordu.
Doyurana destek
verilmeli, korunmalı
“Çiftçilerin sıkıntıları çözülmezse ülke ekonomisi düzelmez” diyen Çolak, “Doyurana destek verilmeli, korunmalı. İş adamlarının borçları silinebiliyor ve faizsiz yapılandırılabiliyorsa çiftçinin de borcu silinebilir veya faizsiz yapılandırılabilir. Şimdi borçlar yüzde 9 faiz oranı ile yapılandırıldı, ama kazanamayan çiftçi nasıl ödeyecek. O nedenle ana paralar 5 yıl faizsiz yapılandırılmalıdır. Yoksa çiftçi bu borçları ödeyemez” ifadelerini kullandı.
Bu sene yağmurlar
yüzleri güldürüyor
Köyde kazanç olmadığından herkesin şehre göç ettiğini vurgulayan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Köylü şehre alıştığında dönmek istemez. Çok geç olmadan köyde tarım ile uğraşanlara sahip çıkılmalı, sorunları giderilmelidir. Ayrıca bu sene yağmurlar yüzleri güldürüyor. Zeytin ile ilgili kooperatif çalışmalarımız devam etmektedir ve ürünlerimiz başak vermeye başladı.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *