ANASAYFA arrow right Güncel

Çocuklarımızın, bir dürüm ve ayran alacak durumu yok

Çocuklarımızın, bir dürüm ve ayran alacak durumu yok
YAYINLAMA: 08 Şubat 2024 / 18.11
GÜNCELLEME: 08 Şubat 2024 / 18.40

Artan hayat pahalılığı karşısında öğrencilerin alım gücünün düşmesi, kantincilerin satışlarının azalmasına neden oluyor. Kantinciler, maddi durumu iyi olmayaan öğrencilere yardım edilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca ürün bulmakta zorluk yaşadıklarını sektörde stokçuluğun sürdüğünün altını çizen kantinciler, denetimlerin sıklaştırılmasını istedi
Öğrencilerin alım gücünün düştüğünü söyleyen Gaziantep Kantinciler Odası Başkanı Şıho Kelleci, “Okullardaki öğrencilerin alım gücü yüzde 30 oranında azaldı. Dolayısıyla Gaziantep Valiliğinin, belediyelerin ve iş adamlarının bu öğrencilere destek vermesi lazım. Çünkü bazı öğrencilerin bir dürüm ve ayran alacak durumu bile yok” dedi.  
Maddi durumu olmayan öğrencilere desteklenmeli 
Kantinci esnafının 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılının ikinci dönemine hazır olduklarını dile getiren Kelleci, “Çocuklarımızın alım gücü düşüyor. Bu konuda valilik, belediyelerimiz ve iş adamlarından destek bekliyoruz. Maddi durumu olmayan öğrencilere günlük karnını doyurabilecek kadar kart veya fiş vererek maddi destek yapılmalı. Bu proje Ankara’da uygulanıyor, Gaziantep’te de uygulanabilir” açıklamasında bulundu. 
Kantinci esnafının satışları düştü 
Öğrencilerin alım gücünün zayıflamasının esnafında satışlarının düşmesi anlamına geldiğini sözlerine ekleyen Kelleci, “Okullardaki kantin kiraları yüzde 50 oranında yükseldi. Her yıl kantin kiralarımız bu oranlarda artıyor. 10 bin TL’den başlayan kiralarımız 30 bin TL’ye kadar yükseliyor. Bu rakamlar gerçekten çok yüksek. Kira artış oranlarının yıllık olarak yüzde 25’e sabitlenmesini talep ediyoruz. Çünkü gelir-gider arasındaki makas gün geçtikçe artıyor. Maliyetlerimiz artıyor, gelirimiz azalıyor” tespitini yaptı. 
Öğrenciler için elimizden  gelen yardımı yapıyoruz 
Kelleci, “Gaziantep Kantinciler Odası olarak, öğrencilerin daha sağlıklı beslenebilmesi için elimizi taşın altına koyduk ve fiyatlarımızı yapabileceğimiz en düşük seviyeye getirdik. Dışarıdaki fiyatları uygulamış olsaydık, o zaman öğrenciler hiç alamazdı. Bir evde üç öğrenci var ise toplamda 200 lira vermesi lazım ama vatandaşın alım gücü azalırken çocuklarına bu parayı nasıl versinler?” sorusunu sordu. 
Çarkımızın dönmesi  için can suyu verilmeli 
Kantinci esnafının ayakta kalma mücadelesi verdiğini sözlerine ekleyen Kelleci, son iki ayda 15 esnafın terk verdiğinin altını çizdi. ”Pandemi döneminden beri esnafımız borçlu. Kredi değil 50-100 bin lira hibe desteği istiyoruz. Pandemi döneminde olduğu gibi Kahramanmaraş depremlerinden sonra ilk önce okullar kapandı, okullar kapanınca mecburen kantinlerde kapanmak zorunda kaldı. Bu süre zarfında para kazanamadık. O yüzden sektörümüze yönelik bir can suyu istiyoruz ki çarkımız dönsün” ifadelerini kullandı. 
Paramızla ürün bulamıyoruz 
Gaziantep Kantinciler Odası Başkanı Şıho Kelleci, ürün bulmakta zorlandıklarına dikkat çekerken, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ürün tedariği konusunda firmalardan çok bir beklentimiz kalmadı. Çünkü firmalar, stokçulara veriyorlar. Biz de onlardan alıyoruz. Paramızla bile ürün alamıyoruz. Fiyatları ise her ay düzenli bir şekilde yüzde 10 ile 15 arasında yükseliyor. Dövizde bir kıpırdanma olmasa bile ürünlere zam yapıyorlar. Bu konuda denetimlerin yapılmasını istiyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *