Online müzayede şirketi tarafından satışa çıkan “0001” numaralı senet, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı’nca 1927 yılında İsveçli bir firmaya tren alımı karşılığında yazılmış.
Cumhuriyet tarihinin ilk borçlanma senedini açık artırmaya çıkarıyor. 1927 yılında İsveçli bir firmaya tren alımı bedeli olarak 1,475,000 Altın Dolar karşılığında yazılan senet, “0001” numarası ile genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk borç senedi olma özelliğini taşıyor.
Müzayedenin en dikkat çekenleri arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk borç senedi, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı’nca 1927 yılında tren alımı için İsveçli Nydgvist&Holm firmasına 1,475,000 Altın Dolar karşılığı verilmiş. Maliye Bakanlığı’nın İsveçli firmaya farklı tarihler için verdiği 3 senedin ilki olan “0001” numaralı senet, www.onlinemuzayede.com’da 500,000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunuluyor. Diğer iki senetlerden biri Finansbank Koleksiyonu’nda yer alırken, öteki ise Fransız bir koleksiyonerde bulunuyor.