ANASAYFA arrow right Güncel

Eğitimin en büyük sorunu öğretmenlerin değer görmemesi

Eğitimin en büyük sorunu öğretmenlerin değer görmemesi
YAYINLAMA: 24 Kasım 2024 / 17.14
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2024 / 17.14

Türk Eğitim Sen tarafından ‘24 Kasım Öğretmenler Günü memnuniyet, beklenti ve eğitimi değerlendirme’ anketi sonuçlarını açıkladı 

Yapılan ankette öğretmenlerin yüzde 68,3’ü daha iyi şartlarda bir iş olsa öğretmenliği bırakacağını ifade ederken, yüzde 13’ü ise mesleği ile ilgili olmayan ek iş yaptığını söylüyor. Yine katılımcıların yüzde 77,8’i ay sonunda hesabında veya cebinde parasının artmasını belirtirken, yüzde 55’i kredi kartını düzenli olarak tamamını ödediğini, yüzde 34,3’ü asgari tutarı ödeyebildiğini, yüzde 4,7’si ise asgari tutarın altında ödeme yapabildiğinin altını çiziyor.

 “Eğitimin en büyük sorunu nedir?” sorusuna yüzde 79’u öğretmenlerin değer görmemesi, yüzde 72’si ücret ve özlük hakları açısından dünyadaki meslektaşlarımıza kıyasla çok daha geri bir noktada olmak yüzde 68,8’i liyakatsizlik, yüzde 24’ü kadrolaşma, yüzde 21,2’si ayrımcılık, yüzde 20,8’i sınıf mevcutları, yüzde 19,6’sı ise okulların fiziki yapısının yetersiz olması cevabını vermişler.

Öğretmenlerin yüzde 70’i ekonomik, sosyal ve özlük hakları yetersiz buluyor

Katılımcıların öğretmenlik mesleğiyle ilgili yaşadıkları en olumsuz durumlar arasında en çok sırasıyla; ‘Ekonomik, sosyal ve özlük haklar yetersiz’ diyenler oranı yüzde 70.7 iken ‘Sürekli değişen eğitim sistemi’ cevabı verenlerin oranı yüzde 62.8 üçüncü sırada ise yüzde 27,9 ile ‘Öğrencilerin ders dinlememesi’ yer alıyor. Ayrıca öğretmenlerin yüzde 31’i mesleki tükenmişlik yaşadığını kaydederken, kısmi tükenmişlik yaşayanların oranı ise yüzde 51 dolaylarında.

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, ‘’Ankete dair genel olarak ekonomi hakkındaki sonuçlar değerlendirildiğinde, dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik problemlerin öğretmenlerin yaşamını zorlaştırdığı görülüyor. Kredi kartı borçlarının ödenmesinde zorluk yaşanması, ek iş yapmak zorunda kalma, ekonomik nedenlerle emekli olmak istememe gibi durumlar, Türkiye’nin ekonomi yönetiminden memnun olunmamasının ana sebepleri olarak sıralanıyor’’ dedi.

Genç meslektaşlarımızın mağduriyeti giderilsin

Öğretme atamalarına değinen Avan, ‘’Bilindiği gibi 20 bin atama tartışmalara rağmen mülakatlı gerçekleştiriliyor ve bu süreçte yaşanan hak kayıpları artık herkes tarafından biliniyor. Nitekim anket sonuçları da öğretmenlerin mülakata karşı olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Türk Eğitim Sen olarak KPSS sonuçlarına göre ilk 20 bine girerek atanmaya hak kazanmış olan tek bir öğretmenimizin dahi mağdur edilmesini asla kabul etmiyoruz. Aileleriyle birlikte on binlerce insanımızın kul hakkının vebalini kimse taşıyamaz. Bu nedenle şu talebimizi en yüksek perdeden gündeme taşıyoruz: 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde, ‘Ek atama’ hakkı verilerek, genç meslektaşlarımızın mağduriyeti giderilsin’’ çağrısında bulundu.

En temel ve basit problemler bile devam ediyor

Avan, ‘’Okullarda öğrencilerin beslenmesi, okulların temizlik ve güvenlik hizmetlerinin problem olarak görülmesi, yapılan projelerin sağlıklı görülmemesi, eğitim sistemindeki en temel ve basit problemlerin bile devam ettiğini gösteriyor. Bu kadar basit problemler için bile etkili çözümlerin hala üretilememiş olması öğretmenlerin daha büyük ve eğitim sistemi zorlayan hukuki, ekonomik, pedagojik ve mesleki problemlerin çözümüne ilişkin umutlu ve iyimser inanç geliştirebilmesini zorlaştırıyor’’ açıklamasında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *