Ekonomi ithalata bağımlı hale geldi, binlerce insan işsiz kaldı
Ülkemizde enflasyonun düşmediğine dikkat çeken Mali Müşavir Eren Ovayolu, ‘’Halk yüksek enflasyonu iliklerine kadar hissediyor. Orta Vadeli Program kapsamında belirlenen hedeflerin hiçbiri tutmadı. Ülke ekonomisinin kötü olmasını cefasını halk ve esnaf çekiyor’’ tespitini yaptı.
2024 yılının çok kötü geçtiğini sözlerine ekleyen Ovayolu, ‘’Faizlerin yükselmesi ile birlikte piyasadan çekilen paralar bankalara yatırıldı. Bunun yanı sıra döviz baskılandı. İzlenen sıkı para politikası ile birlikte piyasalardaki durgunluk halen devam ediyor. Yaşanan durgunlukla beraber iflas eden ve konkordato ilan eden şirket sayısı artmış durumda. Bunun sonucunda ise binlerce insan işsiz kaldı’’ hatırlatmasını yaptı.
Firmalar fabrikalarını Mısır, Hindistan ve Türki Cumhuriyetlere taşıdı
Tekstil sektörünün bir çıkmaz içerisinde olduğuna dikkat çeken Ovayolu, ‘’ Antep’te tekstil önemli bir yer kaplıyor. Girdi maliyetleri yüksek olması ve rekabet gücünün zorlaşması nedeniyle firmalar, fabrikalarını Mısır, Hindistan ve Türki Cumhuriyetlere taşıdı. Çünkü bu ülkelerde girdiler çok ucuz. Örneğin; ülkemizde 3-4 dolara satılan bir ürün bu ülkelerde 2 dolara satılıyor. Böyle olunca da üretim yapan firmalar girdilerin az olduğu ülkeleri tercih ediyorlar’’ şeklinde konuştu.
Birçok alanda topyekün bir kalkınma ve seferberlik başlatılmalı
İzlenen ekonomi politikalarının enflasyonu düşürmeye yetmediğini kaydeden Ovayolu, ‘’Hukuk, adalet, demokrasi, eğitim ve sağlık sistemleri çökmüş ve üretim azalmış durumda. Ancak bunlar düzelirse ve üretim artarsa o zaman enflasyonda bir gerileme yaşanır. Ekonomi, izlenecek bilimsel yöntemlerle düşmez. Hukuktan adalete, demokrasiden eğitime üretimden daha ismini sayamadığımız birçok alanda topyekün bir kalkınma ve seferberlik başlatılmalı’’ çağrısında bulundu.
Ekonomisi ithalata bağlı hale geldi
Türkiye’nin ekonomisinin ithalata bağlı olduğunu vurgulayan Mali Müşavir Ovayolu, ‘’İthalata bağlı olarak üretim-ihracat yapıyoruz. Yani ülkeye döviz girmesi lazım. Dış yatırımcı gelmez ve yatırım yapmaz ise dövizde girmez. Hukuk, adalet ve demokrasinin olmadığı bir ülkeye yatırımcı gelir mi? Şu anda sıkı para politikası sürüyor. Büyük ihtimalle faiz indirimlerinin mayıs ayından sonra yapılacağını öngörüyoruz. Faiz indirimi ile birlikte dövizin de yükseleceği kanaatindeyiz. Çünkü firmaların uluslararası alanda rekabet edebilmesi için dövizin yükseleceği söyleyebiliriz’’ notunu düştü.