ANASAYFA arrow right Güncel

Etüt merkezlerine ve kurslara yönelik denetimler artacak

Etüt merkezlerine ve kurslara yönelik denetimler artacak
YAYINLAMA: 21 Şubat 2024 / 18.54
GÜNCELLEME: 21 Şubat 2024 / 18.54

Gaziantep Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı Bilal Yağdıran, “Etüt merkezlerine ve kurslara yönelik denetimler artacak ve tüm etüt merkezleri ve kurslar denetlenecek” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, resmi kayıtları olmayan ve izinsiz olarak faaliyet gösteren etüt merkezi ve kursların 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı 2. döneminde tamamen kapatılacağı sinyalini verdi

Etüt merkezleri ve dershaneler 2014 yılında kapatıldı

Etüt merkezleri ve dershanelerin 2014 yılında kapatıldığını hatırlatan Yağdıran, “5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda değişiklik yapılarak Özel Öğretim Kursları eklendi ve bu kurslar yasal olarak eğitim öğretim hizmeti vermeye başladılar. Hali hazırda faaliyet gösteren özel öğretim kursları zaten bakanlığın izniyle açıldılar ve bakanlığın denetiminde ve gözetiminde faaliyetlerini sürdürüyorlar” açıklamasını yaptı.

İzinsiz açılmış yerler olduğuyla ilgili duyumlar alıyoruz

Yağdıran, “Bakanlığın merdiven altı etüt merkezleri şeklinde belirttiği yerler bakanlıktan izin almadan eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunan yerler. Maalesef ilimizde de bu şekilde faaliyet gösteren, izinsiz açılmış yerler olduğuyla ilgili duyumlar alıyoruz. Merdiven altı diye tabir edilen bu yerler tespit edildikleri anda kapatılıyorlar” hatırlatmasını yaptı.

Antep’te 200 civarında özel öğretim kursu faaliyette

Antep’te 200 civarında özel öğretim kursunun faaliyet gösterdiğini ama izinsiz açılan etüt merkezinin ya da kurslarının sayısının belli olmadığını sözlerine ekleyen Yağdıran, “İzinsiz faaliyet gösteren kursların birçoğu müstakil bina ya da işyerlerinde ancak son zamanlarda apartmanlarda daireler kiralayarak da bu dairelerde izinsiz etüt merkezi ya da kurs olarak faaliyet gösteren yerler olduğunu duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Etüt merkezleri ve kursların sayısını bilmemiz imkansız

“Etüt merkezleri ve kursların sayısını bilmemiz imkansız. Çünkü bu yerler izinsiz açıldıkları için herhangi bir şekilde listesi tutulmuyor” diyen Yağdıran, “Bakanlıktan izinsiz açılan bu yerler eğitim danışmanlığı, eğitim koçluğu, ödev merkezi, test evi, eğitim rehberliği, etüt merkezi, matematik kulübü gibi isimlerle işletildiği için veliler çocuklarını gönderdikleri yerlerin izninin olup olmadığını anlamakta güçlük çekiyorlardı. Bunun üzerine bakanlık özel öğretim kurumlarının kurum tabelalarında “Karekod” bulundurması zorunluluğu getirdi. Böylece öğrenci ve velilerin bu karekodları tarayarak kurum hakkında bilgi alabilmeleri mümkün. Bu uygulama ile veliler çocuklarını gönderecekleri özel öğretim kurumlarının izinli olup olmadığını anlayabiliyor ve daha bilinçli tercihler yapabiliyorlar” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *