ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep, en pahalı kentlerden biri ve cazibe merkezi olmaktan çıktı

Gaziantep, en pahalı kentlerden biri ve cazibe merkezi olmaktan çıktı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
Forbes Dergisi’nin “İş Yapmak ve Yaşamak için En İyi Kentler” araştırmasında Gaziantep 46,55 genel puan endeksi ile 81 i
Forbes Dergisi’nin “İş Yapmak ve Yaşamak için En İyi Kentler” araştırmasında Gaziantep 46,55 genel puan endeksi ile 81 il içerisinden 33’üncü sırada yer aldı. Araştırma beşeri sermaye ve yaşanabilirlik, marka becerisi ve yenilikçilik, ticaret becerisi ve üretim potansiyeli, erişilebilirlik gibi kriterler dikkate alınarak yapıldı.
“İş Yapmak ve Yaşamak için En İyi Kentler” araştırmasında Gaziantep’in 33’üncü sırada yer almasını Sabah okurları için değerlendiren Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken, “Gaziantep’in, yaşanabilir endeks sıralamasında 33’üncü sırada yer alması çelişkilidir” ifadelerini kullandı.
Eğitimde son sıralardayız
“Gaziantep, Türkiye’nin en pahalı kentlerinden biri haline geldi ve insanlar için cazibe merkezi olmaktan çıktı. Son yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Gaziantep’te ciddi bir işsizlik sorunu ortaya çıktı ve Suriyeliler’in en yoğun bulunduğu illerin başında geliyor. Eğitimde son sıralardayız. Gaziantep, 2012 yılında Türkiye’nin nüfus bakımından hızlı büyüyen kentlerinden birisiydi, ancak nüfus artış hızı giderek yavaşlıyor. Yılda 60-70 bin kişilik bir nüfus artışı varken, bu sayı 20 binlere kadar düştü ve dışarıya göç veren şehirler içerisinde 4’üncü sırada yer alıyoruz. Bu da yapısal sorunlarımız olduğunu gösteriyor” dedi.
İhracata göre kişi başına
düşen gelir çok düşük
Gaziantep’te kişi başına düşen gelirin, ihracata göre çok düşük olduğunu ifade eden Girişken, “Gaziantep, kişi başı ihracat miktarına göre Türkiye’de 6’ıncı sırada, ama kişi başı gelire bakıldığında 40 ve 50’inci sıralar arasında yer alıyor. Gaziantep’te büyük bir organize sanayi ve büyük üretim hacmi var ve önde gelen ihracat merkezlerinden biri olmasına rağmen zenginlik halka yansımıyor. Çünkü ihracat yapan bir şehrin insanlarının zenginleşmesi gerekirdi, fakat böyle bir şey söz konusu değil” diye açıklama yaptı.
Ekonomik koşulların kötüleşmesiyle
birçok konut satılamaz hale geldi
Gaziantep’in tarım anlamında kendine yeten bir şehir olmaktan çıktığını kaydeden Girişken, tarımsal üretimin düştüğünü vurguladı. “Tarım politikalarında ki hataların etkisi var, kentleşme politikalarında hataların etkisi var, imar rantının etkisi var, hayvancılığın azaldığı bir dönemdeyiz. Gastronomi kentinde tarımsal üretimin azalması kabul edilebilir değil. İmar politikaları ve göç politikaları nedeniyle Gaziantep’te konut talebi ortaya çıktı ve fiyatlar inanılmaz şekilde yükseldi. Ekonomik koşulların kötüleşmesiyle birçok konut satılamaz hale geldi” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’te de konut
satışları yüzde 46 düştü
TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı konut satışlarına değinen Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye ekonomisi son yıllarda inşaata dayalı büyüdüğünden konutların ne oranda satılabildiği yakından ilgilendiriyor. Türkiye genelinde konut satışları yüzde 48 düştü. Gaziantep’te de konut satışları yüzde 46 düştü. Satışların bu kadar düşmesi ekonomik krizin olduğunu gösteriyor. Ekonomi bozulduğunda fiyatlarında düşmesi gerekirken, Gaziantep’te fiyatlar düşmüyor. Kiralar yüksek olduğundan memur gelmek istemiyor. Mimarlar ve mühendisler arasındaki işsizlik oranı yüzde 30 civarında, gece kondu oranında yüzde 60’lar seviyesindeyiz. Böyle bir durumda Gaziantep, yaşanabilir kentler sıralamasında 33’üncü sırada mı tartışmalıyız.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *