ANASAYFA arrow right Güncel

Gece işemesi erkek çocuklarda daha fazla

Gece işemesi erkek çocuklarda daha fazla
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.44
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.44
Dr. Medeni Asma tarafından, halka açık konferanslar kapsamında, ''Çocuklarda Alt Islatma (Enürezis)'' konusu anlatıldı.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde, Psikiyatri Uzmanı Dr. Bülent Çekem ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Medeni Asma tarafından, halka açık konferanslar kapsamında, ''Çocuklarda Alt Islatma (Enürezis)'' konusu anlatıldı.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Medeni Asma, enürezisi uygun olmayan yaşta (genellikle 5 yaşın üzerinde), sosyal açıdan uygun olmayan yer ya da zamanda, istemsiz olarak ortaya çıkan, mesanenin tam boşalması ile sonlanan idrar kaçırmanın enürezisi çocukluk çağının en sık görülen ve en önemli işeme bozukluğu olduğunu ifade etti.
Hastaların yüzde 75'inin sadece geceleri ıslakken, yüzde 25 vakanın hem gece hem de gündüz ıslak olduğuna dikkati çeken Asma, şöyle devam etti: ''Görülme sıklığı 5 yaş grubunda yüzde 16,6 yaş grubunda yüzde 13,7 yaş grubunda yüzde 10'dur. Enürezisin nedenleri genetik etkiler, fonksiyonel küçük mesane kapasitesi, uyanma bozukluğu, ailede yaşanan stres olayları, çocukta gözlemlenen davranış sorunları ve gelişme gerilikleridir. Literatürde, tedavi hangi yaşta başlanırsa en iyi sonucu verdiğine ilişkin çok kontrollü çalışmalar olmadı, ancak kişisel gözlemler 7 yaşın altında yapılan tedavilerin yeterli başarıyı sağlamadığını gösterdi. Tedavi şekilleri, motivasyon tedavisi, mesane eğitimi, sıvı tedavisi, alarm cihazı ve ilaç tedavisi olarak gruplanıyor.''
Psikiyatri Uzmanı Dr. Bülent Çekem de 5 yaş grubunda gece işemelerinin erkeklerde, kızlardan oransal olarak daha fazla olduğunu belirtti.
5 yaş sonrasında tedavisiz kendiliğinden iyileşme oranının yüzde 5-10 arasında olduğunu ifade eden Çekem, şunları kaydetti: ''Yoğun psikososyal sorunlar içinde olan ve olumsuz çevresel koşullarda yaşayan çocuklarda baba ya da annenin boşanma ya da ölüm sonucu kaybı enüreziste önemli etkenlerdendir. Özellikle daha öncesinde idrar kontrolünün sağlandığı çocuklarda sonradan 5-8 yaşları arasında idrar kaçırma bu nedenle tekrar başlayabilir. Davranışsal bozukluklar gösteren çocuklarda mesane kapasitesi daha sınırlıdır ve bu durum daha sık gözlenir. Yapılan çalışmalara göre ailede anne, baba ve diğer akrabaların geçmiş yaşantılarında bu sorun var ise çocuklarda da enürezis riski 5-7 kat artmaktadır. İlaç tedavisi yanında uygulanabilen psikoterapi özellikle davranışsal sorunlar yaşayanlarda etkilidir'' dedi.

resim
Sunumlarının ardından Medeni Asma ve Bülent Çekem katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *