Antep’teki aile hekimleri ve sağlık çalışanları, vergide adalet eylemlerini 38 haftadan beri sürdürüyorlar
Dr. Esra Yalçın, ‘’Sağlık ve ekonomi politikalarınız en büyük halk sağlığı sorunumuz haline geldi. Formülleriniz ve tercihleriniz hep bir avuç zenginden yana. Sağlık çalışanları tükeniyor, bebeklerimiz ölüyor; sadece yoğun bakımlarda değil, aşı olmadığı için de bebeklerimiz ölüyor. Çocuklarımız okul yerine işe gidiyor, beş çocuktan biri çalışıyor’’ ifadelerini kullandı.
Şehir hastanelerinin müteahhitlerine ayrılan bütçe, aşı almaya neden yetmiyor?
‘Hazine ve Maliye Bakanı ise milyonlarca lira kazanıp vergi vermeyenler olduğunu söylüyor’ diyen Yalçın, bu kişilerden vergi alınmadığını, vergide adaleti sağlama sözü verilmesine rağmen yeni vergilerin icat etmekten geri durmadıklarının altını çizdi. ‘’Yüksek enflasyona rağmen asgari ücrete ara zam yapılmıyor, bütçe görüşmelerinde krizin yükü sabit gelirlilerin ve yoksul halkın sırtına atılmaya çalışılıyor. 18 şehir hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin yüzde 10'unu tüketiyor. Aylardır bizden aldığınız vergileri bize harcamanızı talep ediyoruz. Şehir hastanelerinin müteahhitlerine ayrılan bütçe, aşı almaya neden yetmiyor?’’ sorusunu sordu.
İstanbul’da yenidoğanlar ölürken bu denetimleri neden yapamadınız?
Yalçın, ‘’Aile hekimlerine bir ‘Eziyet yönetmeliği’ çıkardınız. Aile hekimliğine ayırdığınız bütçeyi keserek daha çok çalıştırmanın formülünü arıyorsunuz. Bu formülleri şehir hastaneleri için neden yapamıyorsunuz? 5-6-7 Kasım’da üç gün iş bıraktık. Sadece İstanbul’da 6 bine yakın denetim yapıldı. Sekiz yıl il sağlık müdürlüğü yaptığınız İstanbul’da yenidoğanlar ölürken bu denetimleri neden yapamadınız?’’ dedi.
Ekonomik kriz altında ezilen insanlar hayata tutunmaya çalışıyorlar
Ekonomik kriz altında ezilen insanlar hayata tutunmaya çalıştıklarını kaydeden Yalçın, ‘’Her gün çocuğuna ateş düşürücü almak için para denkleştirmeye çalışan insanlarla karşılaşıyoruz. Sağlık Bakanı ise “Ateş düşürücü reçetesi yazmayın, ücretinizi keseriz” diyor. Siz kimin reçetesine, ne amaçla karışıyorsunuz? Bu ilaçların cepten ödenmesini mi istiyorsunuz? ‘Bir de eczane zincirleri kuralım’ mı diyorsunuz?’’ şeklinde konuştu.
Açlık sınırı altında maaşa mahkum olmayacağımız bir ücretlendirme istiyoruz
Toplanan vergiler ile okul, kreş ve aile sağlığı merkezi yapılmasını isteyen Dr. Yalçın, ‘’Bizden topladığınız vergileri bizim refahımız için harcamanızı istiyoruz. Yoksulluk sınırının üstünde bir gelir ve emeklilikte açlık sınırı altında maaşa mahkum olmayacağımız bir ücretlendirme talep ediyoruz. Artan vergi dilimleri nedeniyle her ay maaşımızın azalmasını istemiyoruz. Sabit gelirlilerden yüzde 35’e varan vergi kesintileri yerine en fazla yüzde 15'e sabitlenmiş vergi kesintisi talep istiyoruz’’ açıklamasını yaptı.