İşletmeler, katma değeri yüksek, orta, yüksek teknolojik ürünler üretmek için gayret sarf etmiyorlar. Ama işletmelere yön verecek mühendislerin yetişmesi gerekiyor” dedi.
Katma değeri yüksek ürünler ürettiğiniz zaman kalkınmaya başlarsınız
Gaziantep Üniversitesi’nin kent sanayisine yeteri kadar katkı sağlamadığını ifade eden Ovayolu, “Üniversitede bulunan hocaların sanayi-üniversite iş birliği konusundaki çalışmaları yetersiz. Özellikle niteliksiz bir mühendislik eğitimine doğru gidiyoruz. Dolayısıyla sanayide katma değeri yüksek ürünler yerine standart ürünler üretiyoruz. Ticari hacmimiz artıyor ama kalkınma ile büyüme arasındaki farkı karıştırıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler ürettiğiniz zaman kalkınmaya başlarsınız” açıklamasında bulundu.
Ovayolu, elektrik tüketiminin sanayi açısından önemli olduğunu sözlerine eklerken, “Elektrik tüketimden yola çıkarak sanayideki üretimin arttığı yönünde açıklamalar yapılıyor. Lakin elektrik tüketimiyle ne kadar girdi, döviz sağlandığına bakılması lazım. O nedenle OSB’de elektrik ve doğalgaz tüketiminin bu şehrin sanayisinin yükselmesinde ki tek parametre olarak görülmesi doğru değil. Nitelikli personel, mühendisler ve iş gücüyle katma değeri yüksek ürünler yapmamız lazım” şeklinde konuşma yaptı.
Her il ve ilçeye üniversite yapılmasıyla bu işin çözülmeyeceğini anladık
Ülkelerin uzun vadeli projelerinin olması ve projelere dayalı olarak eğitimli ve donanımlı personellerin yetiştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Ovayolu, “Nitelikli ve donanımlı personeller yetiştirirseniz sanayinize katkıda bulunurlar. Her il ve ilçeye üniversite yapılmasıyla bu işin çözülmeyeceğini anladık. Hocalar, öğrenciler, laboratuvar ve fiziksel imkânlar gibi parametreler üniversitelerin olmazsa olmazıdır. Yeterli akademisyen, laboratuvar ve öğrenci olmazsa iyi sonuçlar çıkmaz. O yüzden devletin 5-10-20 yıllık plan ve proje yapması gerekiyor” diye konuştu.
Savunma sanayisi mutlaka şehre getirilmeli
Savunma sanayinin mutlaka şehrimize getirilmesi ve bu konuda alt yapının oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Ovayolu, “Savunma sanayisi katma değeri yüksek ve ihracat potansiyeli olan bir sektör. Bunun yanı sıra medikal ve enerji sektörüne de önem vermeliyiz. Fakat sanayicilerimiz tekstil, halı, makarna üretmeye devam ediyor. Biz sadece ciro olarak büyüyoruz, bu doğru değil. Gaziantep’in ihracatta 5. sırada olması önemli değil. Kalkınma ile büyümeyi anlamadan büyümemiz ve gelişmemiz mümkün değil” ifadelerine yer verdi.
Rusya-Ukrayna savaşı sanayiyi olumsuz etkiliyor
Makine Mühendisleri Odası Eski Başkanı Hüseyin Ovayolu, sanayinin Rusya-Ukrayna savaşından olumsuz etkilendiğini belirtti, konuşmasını şöyle tamamladı: “Doların yükselmesi tüm hammadde ve emtia fiyatlarını yükseltiyor. Pandeminin ilk döneminde hem dolar hem de hammadde yükseliyordu. Şimdi son dönemde emtia fiyatlarında gerileme var. Bu da piyasayı bir hareketlendiriyor ancak pandemiden sonra alım gücünde çok ciddi zayıflamalar yaşandı. Yani sanayici yatırım yapmakta, ücretli geçimini sağlamakta zorlanıyor. Her ne kadar ana hammadde üreticisi fiyatları düşürse de fiyatlar hemen düşmüyor. Dolaysıyla alım gücünden kaynaklı sıkıntılar yaşandığını görüyoruz.” Fatma Karabacak