ANASAYFA arrow right Güncel

Kadına yönelik şiddeti durdurana kadar çalışmamız sürecek

Kadına yönelik şiddeti durdurana kadar çalışmamız sürecek
YAYINLAMA: 20 Kasım 2024 / 11.59
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2024 / 11.59

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, "şiddet, uyuşturucu, bütçe ve güvenli kent" başlıklarında hayata geçirecekleri projeleri anlattı. Bucak "Kadına yönelik şiddeti durdurana kadar çalışmamız sürecek" dedi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne sayılı günler kalırken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki belediyeler "Sözümüz bitmedi. Şiddeti birlikte durduracağız" şiarlı kampanyanın startını verdi. Bir yıl boyunca devam edecek kampanya kapsamında özellikle kayyımlar döneminde hedef alınan kadın merkezleri yeniden açılacak, kadına yönelik şiddete karşı yerel yönetimler daha aktif bir rol oynayacak.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de kampanyaya öncülük eden belediyelerden birisi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 aylık süreçte Kadın Politikalar Daire Başkanlığı ve bağlı birimleri yeniden aktifleştirdi. Binlerce kadın için JINKART uygulaması başlatıldı. Belediyenin verdiği kartla, sosyal güvencesi ve geliri olmayan kadınlar belediye hizmetlerinden ücretsiz ya da indirimli yararlanabiliyor. Yine kadına yönelik şiddete karşı Diyarbakır Barosu ile protokol imzalandı. Kadınların talepleri doğrultusunda uyuşturucu ve madde kullanımına karşı birim açıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak, belediyenin kadın alanındaki çalışmaları ve kampanyayı değerlendirdi.

'KAYYIM TEK ADAM SİSTEMİDİR'
Kadın kazanımlarını hedefleyen ve ortadan kaldırmak isteyen bir iktidarla karşı karşıya olduklarına dikkati çeken Serra Bucak, kayyımların iktidar politikalarını yerelde hayata geçiren aktörler olduğunu kaydetti. Serra Bucak, "Kayyımlar, sistemin kendisi gibi tekçi anlayışla yönetilmek üzerine kurulmuş. Kayyım tek adam sistemidir, tek adamın kurduğu 4-5 kişilik bürokratla kurulmuş çalışmalardır. Bundan en çok kadın politikaları, kadın hizmetleri daire başkanlıkları, kadın eğitimleri, cins bilinci çalışmaları sekteye uğruyor" dedi.
Kayyımlar döneminde kadın müdürlüklerinin kapatıldığına dikkati çeken Serra Bucak, "Mesela bizde Kadın Politikalar Daire Başkanlığı kapatılmadı ama işlevsiz kılındı. Ya birimi kapatıyor ya da kapatmadığı takdirde işlevsiz kılıyor. Bizim Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Müdürlüğü birimimiz vardı. ‘Alo Şiddet Hattı’ vardı. Sonrasında 'İlk Adım İstasyonu' vardı. Kadın sığınaklarımız vardı. Kayyım bu sistemi bozdu. 'Alo Şiddet Hattı’nı, 'İlk Adım İstasyonu’nu kapattı. Kadın Dayanışma Merkezi şiddete yönelik eğitim ve farkındalık çalışmasını bıraktı. Bu halde bize teslim ettiler" diye belirtti.

KADINLAR İÇİN BARO İLE PROTOKOL İMZALANDI
Serra Bucak, "Geldiğimizde sistemimizin çökertilmiş olduğunu gördük. Yeniden Kadın Politikalar Daire Başkanlıklarımızın müdürlüklerini işlevli kıldık. Bu alanı iyi bilen sosyologlar, psikologlar, uzman kadın arkadaşları istihdam ederek işe başladık. 25 Kasım'a giderken; içerisinde şiddetle mücadele müdürlüğü, ekonomi müdürlüğü, kadın ekonomisini geliştirme ve istihdam müdürlüğünün de olduğu bir bütün çalışmayı ortaya koyduk. Henüz 'İlk Adım İstasyonu' ve 'Alo Şiddet Hattı’nı kuramadık. Bu da bu Kasım ayında, 25 Kasım’da başlattığımız kampanya çerçevesinde önümüz koyduğumuz ilk işlerden bir tanesidir" şeklinde konuştu.
Serra Bucak, 7 ay içerisinde ayrıca kadınların ücretsiz avukat desteği alabilmesi için Diyarbakır Barosu ile protokol imzaladıklarını ve 7 binden fazla kadına JINKART dağıtıldığını aktardı. Serra Bucak, "Bu da hem sosyal politikalar hem de derin yoksullukla mücadele alanında yürüttüğümüz çalışmaların başında geliyor" dedi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve cins bilinci atölyelerini de başlattıklarını aktaran Serra Bucak, "Kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimleri düzenliyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nde Kadın Meclisi kurduk. Hem seçilmiş kadın meclis üyeleri hem de kadın daire başkanları, şube müdürleri ve çalışanlar bu mecliste yer alıyor. Yine Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin (CEMR) ‘Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’ protokolünü imzaladık. Zamanla tüm diğer belediyelerimiz de imzaladı" diye kaydetti.

2025 BÜTÇESİNDE KADININ YERİ
Belediyenin 2025 yılı bütçesinde kadın politikalarına dair ayrı bir bütçe hazırlanacağını dile getiren Serra Bucak, şunları söyledi: "Bu ay bütçeyi onaylayacağız. Bu bütçe, halkın bütçesi olacak. Çünkü odak toplantılarımızı, sivil toplum toplantılarını ve halk toplantılarını mahallelerde gerçekleştirdik. Kadınlarla özgün gerçekleştirdik, karma gerçekleştirdik. 2025 bütçemizi sosyal politikalar, engelli politikaları, kadın politikaları, altyapı politikaları, altyapı-üstyapı yatırımları, DİSKİ yatırımları, park ve bahçeler ile çevre temizliği sorunları önceleyerek belirledik. Mahallelerin birikmiş sorunlarını görerek, katılımcı ve halkçı bütçe yaptığımızı söylemek gerekiyor."
KADINLARIN TALEPLERİ
Serra Bucak, seçimlerin hemen ardından birçok yerde kadınlarla toplantılar aldıklarını ifade etti. Serra Bucak, söz konusu toplantılarda kadınların öne çıkan taleplerini şöyle sıraladı: "Kadınların eğitime, sağlığa, ulaşıma, kamusal alanda yaşadıklarına dair ne varsa bu buluşmalarda açığa çıktı. Kaldırımların düzensizliğinden ve yolların bozukluğundan tutalım da kadınların dinlenebileceği, boş zamanlarında çocuklarıyla ve misafirleriyle oturabilecekleri parkların düzenine kadar, temizliğinden ve bakım onarımına kadar hepsi buluşmalarda tek tek ele alındı. Kadınlar, meslek edinebilecek kurslar ve çocukları için kütüphane talep etti. Uyuşturucuyla mücadele edilmesi talepleri var. Ev içi şiddetin ve çatışmaların oluşmasına neden olan yoksulluk ve madde kullanımı öne çıktı. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımızda bulunan taş evi, uyuşturucu maddeye karşı mücadele merkezine çevirdik. Psikolog ve sosyal hizmet uzmanı arkadaşlarımızı istihdam etmeye başladık. Bir eğitim modeli satın aldık. Şuan saha çalışmalarımız sürüyor. Hem yakın mahallelere hem de ondan sonra kuracağımız yeni birimlerle uyuşturucuyu önleyici bir çalışma yürütecek merkezler açacağız."
KAMPANYA KAPSAMINDAKİ ÇALIŞMALAR
Kadına yönelik artan şiddete karşı başlattıkları kampanyayı da değerlendiren Serra Bucak, "Kadının maruz bırakıldığı her türlü şiddetle mücadelenin mekanizmalarını güçlendireceğiz. Hem de farkındalık ve eğitim çalışmalarını hızlandıracağız. Ağırlıklı saha, mahalle çalışması ve farkındalık ile bilinç sağlanması için çalışmalar yürüteceğiz. Şiddetin her türlüsünü teşhir edeceğimiz, her türlüsüne karşı olduğumuzu sahada, meydanlarda ve kadın buluşmalarında çokça dile getireceğiz” diye konuştu.
Serra Bucak, "Mesela 25 Kasım’da kadın panellerimiz olacak, kadın eğitimlerimiz olacak, mahalle buluşmalarımız olacak, kadın atölyelerimiz olacak. Aynı zamanda karma çalışmalarımız olacak. Otobüslerde, toplu ulaşımlarda, kahvehanelerde erkeklerle şiddeti tartışacağız. Yine belediye otobüslerimizi 25 Kasım için bizim parolamızı ortaya çıkaracak şiddetin nasıl bir şey olduğunu anlatan görselliklere, web tasarımları ve kamu spotlarına ağırlık vereceğiz” diye kaydetti.
"Kadına yönelik şiddeti durdurana, kadınların güvenli mahallelerde, sokaklarda ve evlerde yaşayabilecekleri sistemi inşa edene kadar çalışmamız sürecek” diyen Serra Bucak, şöyle devam etti: "Yine yerel yönetimler olarak bu kampanyanın eşiğinde Park ve Bahçe Daire Başkanlıklarımıza şöyle bir genelge gönderdik; Amed'de bulunan parklarda ışıklandırma, sokak ve park aydınlatmaları daha da genişletilecek. Yine karanlık olan duraklarımızın iyileştirilmesi yapılacak. Duraklar artacak. Daha güvenli bir alan inşa edeceğiz. Öte yandan kadın örgütlülüğünü büyütmek, yan yana gelmeyi büyütmek ve genç kadınlarla yeniyi örgütlemeyi hedefliyoruz." (MA)

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *