ANASAYFA arrow right Güncel

Kadına yönelik şiddetin münferit olmadığını biliyoruz

Kadına yönelik şiddetin  münferit olmadığını biliyoruz
YAYINLAMA: 18 Kasım 2024 / 18.51
GÜNCELLEME: 18 Kasım 2024 / 18.51

KESK Gaziantep Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapılacak etkinleri açıkladı

19 Kasım’da Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, radyo programına katılacak olup, 21 Kasım tarihinde Eğitim Sen Gaziantep Şubesi’nde kadın konulu resim sergisi ardından film gösterimi olacak. 23 Kasım’da ise Feryal Saygılıgil’in katılımı ile ‘Kadın emeği’ konulu atölye çalışması yapılacak. 25 Kasım günüde Demokratik Kadın Platformu ile birlikte yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirilecek.

Hayatta kalmak için kendini savunmak zorunda kalan kadınlara verebileceği en ağır cezaları veriliyor

Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Sekreteri Miyase Karatay, ‘’Bizler kadına yönelik şiddetin münferit olmadığını biliyoruz. Kadınların ve çocukların katilleri içinde yaşadığımız, bizi öldürmek isteyen, nefes almamızı her gün biraz daha zorlaştıran ataerkil düzeninizin tetikçilerinden başkası değil. Bu düzen erkek yargısıyla tetikçilerini, iyi halden, kanıt yetersizliğinden serbest bırakarak bir cezasızlık zırhıyla koruyor. Hayatta kalmak için kendini savunmak zorunda kalan kadınlara ise verebileceği en ağır cezaları veriyor’’ ifadelerini kullandı.

Her alanda yürüttüğümüz mücadeleyi barış ve demokrasi mücadelesinden ayrı düşünmüyoruz

Hem Türkiye’de hem dünyada hükümetlere başkanlık eden otoriter liderlerin, cinsiyetçi, dinci, milliyetçi ideolojileriyle kadının bedenine, kimliğine ve emeğine dönük saldırılarını sürdürdüğünü kaydeden Karatay, ‘’Kamu emekçisi kadınlar olarak erkek devlet şiddetine karşı her alanda yürüttüğümüz mücadeleyi emek, barış ve demokrasi mücadelesinden ayrı düşünmüyoruz. Halkları düşmanlaştıran, kutuplaştırıcı, ayrımcı politikalarla, militarist söylemlerle Kürt halkının seçme seçilme hakkı gasp edenlere karşı Hakkarili, Esenyurtlu, Batmanlı, Mardinli, Halfetili kadınlarla yan yana olmaya devam ediyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Toplumsal cinsiyete dayalı bütçe talebimizle alanlarda olmaya devam ediyoruz

Karatay, ‘’Kayyım uygulamaları ile kadın iradesinin en çok hayat bulduğu belediyelere kayyım atayarak irademizi gasp etmenize, kadın taleplerini içeren toplu sözleşmelerin feshedilmesine, hem belediye çalışanı kadınların hem de belediyelerden hizmet alan kadınların yararına düzenlemeleri iptal etmenize karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Halkın, emekçilerin, kadınların bütçe hakkını yok sayan, savaş ve rant politikalarına dayalı, toplumsal cinsiyet eşitliğini hesaba katmayan, sermayenin ihtiyaçlarına göre belirlenen bütçeyi reddediyor, toplumsal cinsiyete dayalı bütçe talebimizle alanlarda olmaya devam ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

Sermayeden, savaştan ve ranttan beslenen bütçe politikaları kadın yoksulluğunu derinleştiriyor

Dünyada krizlerle daha da artan ekonomik eşitsizliklerin ve tasarruf politikalarının kadın emeğinin sömürüsünü katlayarak artırdığını sözlerine ekleyen Karatay, ‘’Türkiye’de de AKP/MHP iktidarının sermayeden, savaştan ve ranttan beslenen bütçe politikaları kadın yoksulluğunu derinleştiriyor. Her dönem açıklanan verilerde kadın işsizliği tüm işsizlik türleri içinde en yüksek orana sahip. İstihdama erişebilen kadınlar içinse güvencesiz, evden, kısmi zamanlı, parçalı ve esnek istihdam düzenlemeleri yaygınlaştırılıyor’’ tespitini yaptı.

Şiddet ve istismar tehdidi altında yaşamayı reddediyoruz

Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Sekreteri Miyase Karatay, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Enflasyon, ücretlerdeki düşüş, vergilerin yüksekliği ve her gün yeni bir verginin icat edilmesinin yanında sosyal güvenlik sistemindeki değişiklikler, başta sağlık ve eğitim olmak üzere kamusal hizmetlerin paralı hale getirilmesi kadınları daha da yoksullaştırıyor. Ekonomik ve sosyal güvenceden yoksun bırakılmayı, yoksullaşmayı, güvencesiz- kayıt dışı çalıştırılarak sömürülmeyi, dünyanın bakımı da dahil tüm bakım yüklerini karşılıksız olarak yüklenmek zorunda görülmeyi, şiddet ve istismar tehdidi altında yaşamayı reddediyoruz.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *