ANASAYFA arrow right Güncel

Kayalar 1600 derece sıcaklıktaki fırınlarda eriyip yün oluyor

Kayalar 1600 derece sıcaklıktaki fırınlarda eriyip yün oluyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.44
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.44
Kilis'te dünyanın ilk entegre taşyünü asma tavan paneli üreten fabrikasını kuran Deksis Yapı Sistemleri, iç piyasanın ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamanın yanı sıra Irak, İran, Rusya ve ABD'ye ihracat yapıyor. Ana hammaddesi volkanik kayalardan bazalt ve perlit olan taş yününden yapılan asma tavan paneli üretiminde, kayalar 1600 derece sıcaklıktaki fırınlarda eritiliyor ve özel işlemlerden geçirilerek bir çeşit mineral yün elde ediliyor. Daha sonra taşyün ile çeşitli kimyasallar ve geri dönüşümlü maddeler kullanılarak asma tavan paneli üretiliyor. 

Özellikle Türkiye'nin bu sektördeki ithalatının önüne geçmek isteyen Deksis Yapı Sistemleri, 2002 yılından beri ithalatını yaparak dağıtımını gerçekleştirdiği taş yünü asma tavan panelini üretmeye karar vererek, Kilis'te 2010 yılında entegre bir tesis kurdu. Mart 2011 tarihinden beri taş yünü asma tavan paneli üretimini sürdüren şirket, iç piyasadan yoğun talep almanın yanı sıra Irak, İran, Rusya ve ABD'ye ihracata başladı. Deksis Yapı Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Doğan Bay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asma tavan sektörüne 1997 yılında aile şirketi olarak başladıklarını ifade ederek, merkezi İstanbul'da bulunan şirketlerinin 2007 yılında Inter ve Armstrong gibi dünyada kendini ispatlamış firmaların Türkiye distribütörlüğünü aldığını, ülke ekonomisine daha fazla katkı ve istidam sağlamak üzere ilk olarak asma tavan taşıyıcı sistemlerini ürettiğini söyledi. 

Yenilikçi anlayışları ile çok kısa sürede büyüyerek Türkiye'de bir ilki başardıklarını belirten Bay, şunları kaydetti:''60 ilde 125 bayimiz var. Taşyün asma tavan panelinin 2002'den beri dağıtımını yapıyoruz. Çin'de ürettirdiğimiz fason ürünümüz vardı. Onu iptal ettik. Türkiye'de o kadar teknolojik ürün üretilirken, bunun üretilmemesi bize ayıp gibi geldi. Bunun hammaddesi İzmir Bergama'da çıkıyor, bütün firmalar perliti İzmir'den alıp işleyerek sonra bize avrodan satıyordu. Bu kadar pınarın gözünde oturuyoruz, gidip dışardan şaşal su almak zorumuza gitti. Bir yıl araştırmasını yaptık. Kilis'te 10 milyon dolarlık yatırımla komple bir tesis kurduk. 'dekstar' markasıyla Mart 2011?den beri üretim yapıyoruz.''

''İki ay içinde tam kapasite üretime ulaşacağız'' 

Dünyada taşyün asma tavan paneli üretiminin sadece Amerika, Almanya, Çin ve Türkiye'de yapıldığını bildiren Doğan Bay, Kilis'teki fabrikalarında bir yandan makinelerimizin montajını yaptıklarını bir yandan eleman yetiştirdiklerini söyledi. 

Bay, ''Makinelerimizin kapasitesi günlük 8 bin metrekare. Şu anda 5 bin metrekare üretiyoruz, iki ay içinde tam kapasite üretime ulaşacağız. Dünyada var olan fabrikalar arasında entegre tek tesisiz. Hammaddesini, yünü, boyayı, macunu, kimyasal maddeleri kendimiz üretiyoruz. Fabrikamız 35 kişi ile kuruldu şu anda şu anda 155 kişi çalışıyor'' dedi. Taşyünün ısı yalıtımı kadar ses yalıtımı uygulamalarında mükemmel sonuçlar verdiğini ifade eden Doğan Bay, bu tavan panellerin insan sağlığına zarar vermediğini, geri dönüşümlü çevre dostu malzemelerden üretildiğini, yangına dayanıklı olduğunu, ortamdaki sigara, toz, duman ve kirli havayı emdiğini, antibakteriyel bir yüzeye sahip olduğunu anlattı. Yüksek nem direnci sınırsız kullanım olanağı sağladığını ifade eden Bay, okullarda, alışveriş merkezlerinde, bürolarda, mağazalarda, hastanelerde, toplantı salonlarında, fabrikalarda, sinemalarda tercih edildiğini belirtti. 
 

''Talepleri yetiştiremiyoruz''
 

Türkiye'nin asma tavan panellerini ithal ettiğine dikkati çeken Bay, Deksis Yapı olarak yıllık 12 milyon dolar ithalat yaptıklarını bildirdi. Bay, ''Şimdi yerli üretimimiz sayesinde ithalatı azaltacağız. Türkiye'nin yıllık ihtiyacı 4 milyon metrekare. Bizim yılda 1 milyon 800 bin metrekarelik bölümünü üretmiş olacağız. Satamama gibi bir sıkıntımız yok. Şu anda talepleri yetiştiremiyoruz'' diye konuştu. 

Taşyünü panel üretimlerinin yüzde 40'ını ihraç etmeyi ve yüzde 60'ını iç piyasaya satmayı planladıklarını açıklayan Bay, şu anda Irak, İran, Rusya ve ABD'ye ihracatları olduğunu bildirdi. Bay, ''En büyük gurur verici şey ABD?ye satış yapabilmek. Bu piyasaya girmemiz zaten ABD'liler için büyük korku oldu; üretime başladığımız üçüncü ayda gelip firmamızı ziyaret ettiler, hatta fabrikayı alıp kapatmak için fiyat teklif ettiler'' dedi. 

İlk etapta yıllık 20 milyon dolar ciro hedeflediklerini belirten Doğan Bay, ihracat pazarlarına Ortadoğu ve Avrupa ülkelerini de katacaklarını sözlerine ekledi.AA

resim

Taşyünü panel üretimlerinin yüzde 40'ını ihraç etmeyi ve yüzde 60'ını iç piyasaya satmayı planladıklarını açıklayan Bay, şu anda Irak, İran, Rusya ve ABD'ye ihracatları olduğunu bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *