ANASAYFA arrow right Güncel

Kazancı ve Köroğlu Sokakları da Kültür yolu kapsamına alındı

Kazancı ve Köroğlu Sokakları da Kültür yolu kapsamına alındı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.45
Kale çevresinden başlayan Kültür Yolu, yeni projelerle daha geniş alanları kapsamaya devam ediyor.
Kazancı ve Köroğlu Sokaklarının Kültür Yolu'na eklenmesi ve çalışma detayları hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Tarihi yapıları ve dokuyu özgün şekliyle koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmak birincil hedefimiz olmuştur. Somut ve somut olmayan kültürel mirasın herhangi bir parçasının tahrip olması veya yok olması bütün dünya uluslarının mirası için kültürel bir yoksullaşmadır. Kentlerin ruhunu meydana getiren kültürel mirasa sahip çıkmak ve yaşatmak adeta kentin kimliğini ortaya çıkarmak olduğu bilinciyle hizmet etmekteyiz” dedi.
Gaziantep'in odak noktasını oluşturan Kale'nin şehrin kimliğini oluşturan en önemli değer olduğunu belirten Güzelbey, “2005 yılında Kale ve çevresinden başladığımız restorasyon ve sokak sağlıklaştırmaları ile tarihe tanıklık eden yapıları, mahalleleri, sokakları koruyarak yaşatıyoruz. Uygulamakta olduğumuz restorasyon projelerinin tamamlanmasıyla 10 yapıya daha fonksiyon kazandırmış ve 11 kilometrelik yol-kaldırım, 12 kilometrelik alanda ise cephe düzenlemesi yapmış olacağız” diye konuştu.
İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesindeki Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen Kazancı-Köroğlu Sokak Sağlıklaştırma projesinin detayları hakkında da bilgiler veren Güzelbey, “Özgün sokak dokusu korunmuş olan 195 metrelik bir aks üzerindeki sokaklarda, yöresel keymıh taşından yapılmış olan tescilli/tescilsiz 31 ev yer almaktadır. Büyük oranda korunmuş olan sokakların restitüsyon, rölöve ve restorasyon projelerini hazırladık. Kasım 2011 tarihinde başladığımız çalışmayı Nisan 2012 tamamlamayı planlıyoruz. Proje kapsamında; bütün evlerin sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda, çatılarda ve dükkan vitrinlerinde restorasyon işlerinin yapılmasının ardından, sokaklardaki mevcut asfalt kaldırılıp tüm alt yapılar yenilenerek elektrik ve telefon hatları da yer altına alınacaktır. Tüm bu uygulamalardan sonra sokaklar geleneksel kesme bazalt taş ile döşenecektir” dedi.İHA

resi
Özgün sokak dokusu korunmuş olan 195 metrelik bir aks üzerindeki sokaklarda, yöresel keymıh taşından yapılmış olan tescilli/tescilsiz 31 ev yer alıyor.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *