Eğitim İş Gaziantep Şube Sekreteri Mustafa Fakıbaba, ‘’Günübirlik çözümler ve enerji şirketlerinin kazancı yerine hem velilerimize hem öğrencilerimize hem de öğretmenlerimize sağlıklı ve kalıcı çözüm sunacak olan kış saati uygulamasına geri dönülmeli’’ çağrısında bulundu.
Özelleşen enerji şirketlerinin kasası daha fazla doluyor
Dünya’nın ve Avrupa’nın birçok ülkesinde 26 Ekim gününü 27 Ekim Pazar gününe bağlayan gece saatlerin bir saat geri alınarak kış saati uygulamasına geçildiğini hatırlatan Fakıbaba, ‘’Bizim ülkemizde ise 2016 yılından itibaren dönemin Enerji Tabii Kaynaklar bakanı Berat Albayrak tarafından sözde enerji tasarrufu ve güneş ışığından daha fazla faydalanma adı altında kalıcı yaz saati uygulamasına geçildi. Türkiye yüzölçümü olarak büyük bir ülkedir. Doğusu ve batısı arasında saat farkı fazla olduğundan dolayı bu uygulama bırakın enerji tasarrufu sağlamayı daha fazla enerji tüketimine sebep olmakta ve özelleşen enerji şirketlerinin kasasını daha fazla dolduruyor’’ açıklamasını yaptı.
Okullarda ders saatleri 35 dakikaya düşürüldü
Fakıbaba, ‘’İkili eğitim yapan okullarımızda çocuklarımız güneş doğmadan, uykusunu yeterince almadan ve günün en soğuk saatlerinde eğitim-öğretim görmek için yollara düşüyor. Aynı şekilde akşam okul çıkış saatlerinde karanlığa kalmaktadırlar. Artan baskılar ve şikâyetler üzerine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bu konu ile ilgili topu illerde valiliklere attı. Bunun üzerine Gaziantep Valiliği ikili eğitim yapan okullarda ders saatlerini 35 dakikaya düşürdü. Bu olumlu bir gelişme’’ açıklamasını yaptı.
Birçok okulda akran zorbalığının artmasına sebep olacak
‘Derslerden artan süre giriş-çıkış sürelerinde kullanmak yerine öğle arasına ve teneffüs süresini arttırarak kullanıldı’ tespitini Fakıbaba, ‘’Giriş çıkış setlerinin aynı kalması servis araçlarıyla ilgili bir sorun oluştuğunu akıllara getiriyor. Eğer bir durum söz konusu ise ders saatlerinin aynı kalması daha uygun olacak. Çünkü bu yeni durumda bir çok okulda akran zorbalığının artmasına sebep olacak’’ uyarısında bulundu.