ANASAYFA arrow right Güncel

Küresel iklim krizi kiraz ağaçlarını kurutmaya başlattı

Küresel iklim krizi kiraz  ağaçlarını kurutmaya başlattı
YAYINLAMA: 21 Kasım 2024 / 18.44
GÜNCELLEME: 21 Kasım 2024 / 18.44

10 bin dekar alandaki üretim 5 bin dekara geriledi

Küresel iklim Antep fıstığı, zeytin ve üzüm gibi birçok ürünü gibi kirazı da olumsuz etkiledi. Küresel iklim dolayısıyla geçmiş yıllarda 10 bin dekar üretimi yapılan Şehitkamil’de bu oran 5 bin dekara geriledi. Üreticiler, bu gidişle birkaç yıl sonra kiraz üretimi olmayacağının altını çizdi.

10 bin dekar olan kiraz üretimi 5 bin dekara geriledi

Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir paya sahip Antep’te kiraz üretimi yapılan tarımsal alan, küresel iklim nedeniyle azalmaya devam ediyor. Şehitkamil ilçesinde 10 bin dekar alanda yapılan kiraz üretimi yıllar içerisinde 5 bin dekara düştü. Devletten destek beklediklerini ifade eden kiraz üreticileri, iklimin bu şekilde gitmesi sonucunda kiraz üretimi yapılan tarımsal alanların tamamen ortadan kalkacağı uyarısında bulundu.

İklim böyle devam ederse ilerleyen zamanlarda bu bölgede kiraz yetişmeyecek

Şehitkamil İlçesi Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, küresel iklim nedeniyle kiraz ağaçlarının kurumaya başladığına dikkat çekerken, ‘’İklim nedeniyle bölgemizde ki kiraz ağaçları kurumaya başladı. Şimdi ki yağışların faydası var ancak istediğimiz düzeyde değil. Eğer iklim böyle devam ederse ilerleyen zamanlarda bu bölgede kiraz yetişmeyecek’’ ifadelerini kullandı.

Kiraz üreticileri zeytine yöneldi

Yıldız, kiraz üreticilerinin kuruyan ağaçların yerine zeytin ağacı ekmeye başladığının altını çizerken, ‘’Şehitkamil ilçemizde 10 bin dekarın üzerinde kiraz üretimi yapılıyordu ancak yıllarda içerisinde bu oranımız 5 bin dekara düştü, düşmeye de devam ediyor. Bunun sonucu olarak ise üreticilerimiz zeytine yöneldi’’ dedi.

İlaç gübre ve diğer girdiler konusunda destek vermesi lazım

Kiraz üreticilerine destek verilmesi çağrısında bulunan Yıldız, su projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. ‘’Devlet tarafından kiraz üreticilerine hiçbir destek olmadığından üreticileri kendi imkanları ve çabalarıyla üretim yapmaya çalışıyor. Ama üreticinin de gücü bir yere kadar. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi akaryakıt desteğinde bulunuyor, lakin devletimizin ilaç gübre ve diğer girdiler konusunda destek vermesi lazım’’ çağrısında bulundu.

Şehitkamil İlçesi Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Su projeleri ile birlikte kanalların sayısının arttırılması, alternatif göllerin açılması ve yarım kalan projelerin tamamlanması lazım. Bunun yanı sıra bölgemizde su kuyuları çoğaltılabilir. Şu anda yer altında su bulabilmek için 400 metrenin altına inilmesi gerekiyor. Bu da bir maliyet demek. Bu konuda üreticilerimize destek çıkılabilir.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *