Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, ‘’Kurumsal kimliğe geçme zamanı geldi. Babadan kalma yöntemlerle ayakkabı ve terlik üretmenin son evresindeyiz’’ dedi.
Yapılan üretimin ve ihracatının yüzde 65’inin 200 metrekarenin altında faaliyet gösteren küçük esnafların yaptığı ürünleri kapsadığını ifade eden İnce, ‘’BUSEM yapımı süren iki sanayi sitesi ve Türkiye’nin ilk Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi tamamlandığında uluslararası firmalara ürün satacak profesyonel işletmeleri kurmuş olacağımızı düşünüyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Ayakkabı, terlik ve spor ayakkabı fiyatlarımız dünya piyasasının üzerinde kaldı
İnce, ‘’Suriye’de yaşanan sıkıntılı süreç, yurt dışı alıcılarının daha az gelmesini sağlıyor. Son iki yıldan beri dünya pazarında fiyat istikrarı yakalayamadığımız için iç piyasada asgari ücretten enerjiye, ham maddeden vergiye gelen zamlardan dolayı ayakkabı, terlik ve spor ayakkabı fiyatlarımız dünya piyasasının üzerinde kaldı. O yüzden yurt dışından profesyonel alıcıların gelememesi söz konusu. Bu da bizi üzüyor. Bir an önce sektörün iki yıl önce ki gibi cari fazla veren konuma geçmesini ümit ediyoruz’’ açıklamasını yaptı.
Gümrük vergilerinin yeniden düzenlenmesini koruyucu tedbirlerin alınmasını istiyoruz
‘İki yıl öncesine kadar altın çağını yaşayan ve Türkiye’de cari fazla veren 3-5 sektörden biri olan ayakkabı cari açık vermeye başladı. İthal ayakkabı ve terlik son 10 ayda 1 milyar dolar sınırını geçti. Bu ithalatın yüzde 50’sini global markalar yüzde 50’sini de zincir ve çok katlı mağazaların, taban ve saya oluşturuyor. O yüzden üreticilerin korunması için gümrük vergilerinin yeniden düzenlenmesini, koruyucu tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Çünkü istihdamın devam etmesi, ihracatın yeniden eski günlerine dönmesi için üreticilere bir takım teşviklerin verilmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
Çin, Hindistan, Vietnam Türkiye pazarımızı zorluyor
Bu sene ki ihracat rakamlarının adet ve tutar olarak son iki yılın gerisinde kalacağına dikkat çeken Başkan İnce, ‘’Yurt dışından gelen müşterilerimiz ürünlerimizi beğeniyor ancak fiyattan kaynaklanan problemleri çözemiyoruz. Türkiye’de alıcılar Avrupa pazarına yöneliyorlar. Portekiz, İtalya ve İspanya’dan ithal ayakkabı geliyor. Orta ve alt seğmende de Çin, Hindistan, Vietnam Türkiye pazarımızı zorluyor. Sektör olarak istihdam kaybı yaşıyoruz. İŞKUR’a göre yüzde 15 oranında bir küçülme söz konusu. Dileriz ki 2025 yılı ayakkabı ve terlik sektörünün şahlanacağı bir yıl olur’’ temennisinde bulundu.