Antep’in en önemli sektörleri arasında yer alan mobilya da ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden üzerine düşeni fazlasıyla aldı. Üretim kapasitesinin yüzde 35 oranında azaldığı sektörde ihracatta istenilen rakamlara ulaşılamadı
Piyasanın canlı olmadığını dile getiren Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, üretimin yüzde 35 azaldığına dikkat çekerken, en büyük sıkıntının krediye ulaşılamaması ve yaşanan nakit olduğunu dile getirdi.
Krediye başvuran esnaf sayısı arttı
Krediye başvuran esnaf sayısının geçen yıllara göre arttığına dikkat çeken Kutlu, ‘’Özel bankalarda kredi faiz oranları yüzde 60 dolaylarında iken bu oran esnaf kefaletlerde yüzde 30 civarında. Ayrıca 750 bin lira olan kredi limiti günümüz şartlarına göre çok düşük. Bu limitinde arttırılması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
Mobilya sektöründe daralma söz konusu
Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden her sektör gibi mobilya sektörünün de üzerine düşeni aldığına dikkat çeken Başkan Kutlu, ‘’Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de bir daralma söz konusu. Fakat çaba göstererek ve mücadele ederek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra krediye kolay şekilde ulaşılamadığı gibi piyasamızda bir nakit sıkıntısı yaşanıyor’’ dedi.
İhracatta istenilen rakamlara ulaşılamadı
İhracatta istenilen rakamlara ulaşılamadığını belirten Kutlu, ‘’Nispeten mobilya ihracatı yapıldı ancak geçmiş yıllardaki oranları maalesef yakalayamadık. Gerek iç gerekse de yurt dışı piyasasında ortalama yüzde 30 oranında bir daralma yaşandı. Bunun sonucu olarak sektörümüzdeki mobilya üretim kapasitesi yüzde 65 dolaylarında seyrediyor’’ açıklamasında bulundu.
Yaz mevsimi ve düğün sezonundan esnafın umduğu satışı bulamadığını sözlerine ekleyen Kutlu, ‘’2024 yılı istediğimiz gibi olmadı. Bu da hükümetin uygulamış olduğu sıkı para politikasından kaynaklanıyor. Alım gücünün düşmesi sonucunda vatandaş istediği alışverişi yapamazken, esnaflarımızda istediği satışları yapamadı’’ ifadelerini kullandı.
Ara eleman sorunu had safhada
Ara eleman sıkıntısının had safhada olduğunu sözlerine ekleyen Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: ‘’Geçmiş yıllarda ilkokul ve ortaokulu bitirenler bir esnafın yanında çırak olarak çalışmaya başlardı. Bu şekilde ara eleman ihtiyacı karşılanıyordu. Ancak şu anda ara elaman ihtiyacı çıraklık ve mesleki eğitim liseler aracılığıyla karşılanıyor. Bu okullardan gelen sayı ise sektörümüzün ihtiyacını tam anlamıyla karşılamıyor.’’