Şube Başkanı Ali Arpat, ‘’Öğretmenler, geçim derdi ile boğuşmakta; sınıflarına umut ve heyecanla değil, kaygı ve buruklukla giriyor. Yoksulluk sınırının altındaki maaşlarla yaşamaya zorlanan eğitim neferleri, emekliliği bile hayal edemez hale geldi. Üstelik liyakatsizce atanmış yandaş yöneticilerin keyfi uygulamalarıyla mobbing ve baskılara maruz kalmakta, haklarını aradıklarında ise soruşturma ve sürgünlerle tehdit edildi’’ açıklamasını yaptı.
Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle organize edilen programa 600 öğretmen katıldı. Düzenlenen gecede öğretmenler dolayısıyla eğlendi.
Öğretmenlerin yüzde 56’sı geçinebilmek için ek bir işte çalışma ihtiyacı duyuyor
Kiracı olan öğretmenlerin yüzde 40’ının kirasını ödemekte zorlandığını sözlerine ekleyen Arpat, ‘’Her 5 öğretmenden birisi kirasını, her üç öğretmenden birisi ise faturasını düzenli ödeyemiyor. Her beş öğretmenden üçü kredi, kartı borcunu düzenli, biçimde ödeyemiyor. Her on öğretmenden yalnızca biri öğretmenevinde konaklayabiliyor. Öğretmenlerin yüzde 56’sı geçinebilmek için ek bir işte çalışma ihtiyacı duyuyor’’ ifadelerine yer verdi.
ÖMK ile öğretmenlerin emeği, mesleki birikimi ve diplomaları hiçe sayıldı
Öğretmenlik mesleğinin, Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar değersizleştirilmeye, itibarsızlaştırılmaya ve baskı altına alınmaya çalışıldığını sözlerine ekleyen Arpat, ‘’Eğitim emekçileri ağır çalışma koşullarına mahkûm edilmiş, ekonomik ve sosyal hakları gasp edildi. Kadrolu, sözleşmeli, ücretli gibi ayrımlarla bölünen öğretmenler, güvencesiz çalışma koşullarında adeta sömürülüyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi dayatmalarla öğretmenlerin emeği, mesleki birikimi ve diplomaları hiçe sayıldı’’ tespitini yaptı.
Arpat, ‘’Laiklikten uzaklaşan müfredat ve eğitimin bilimsellikten koparılması, yalnızca öğrencilerimizin değil ülkemizin geleceğini de karartıyor. Eğitim sisteminde gerici ve siyasi baskılar, öğretmenlerin toplumdaki itibarını ve eğitimin niteliğini zedeliyor. Ancak öğretmenler, tüm bu zorluklara rağmen laik, bilimsel, adil ve nitelikli bir eğitim için mücadeleyi sürdürüyor’’ dedi.
İnsanca yaşam için onurlu bir ücret talep ediyoruz
Taleplerini sıralayan Başkan Arpat, ‘’İnsanca yaşam için onurlu bir ücret talep ediyoruz. Eğitim çalışanları arasında ayrımcılığa son verilmesini, ücretli ve sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılmasını, güvenceli ve kadrolu atama yapılmasını, atamalarda mülakatın kaldırılmasını, liyakatin esas alınmasını, Ek ders ücretlerimizin artırılmasını ve emekliliğe yansıtılmasını, öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi için etkili tedbirler alınmasını, eğitim sisteminin bilimsel ve nesnel ölçütlere göre düzenlenmesini, okulların yeterli personelle desteklenmesini, her şeyden önce, meslek onurumuzu geri istiyoruz’’ dedi.