ANASAYFA arrow right Güncel

Ölümlü iş kazalarında dünyada 3’ncü Avrupa’da 1’inci durumdayız

Ölümlü iş kazalarında dünyada 3’ncü Avrupa’da 1’inci durumdayız
YAYINLAMA: 03 Mart 2024 / 17.12
GÜNCELLEME: 03 Mart 2024 / 17.12

Gaziantep Kent Konseyi İş Sağlı ve Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı ve İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Zafer Arısoy, iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir olduğuna dikkat çekti

Özel sektörde 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanun ve Yönetmeliklerine uyulmadığının altını çizen Arısoy, “Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda sonuç olarak iş kazalarının yüzde 88’i çalışanın tehlikeli hareketi, yüzde 20’si tehlikeli ortamdan ve yüzde 2’si ise doğal afetlerden kaynaklandığı belirlenmiştir, hal böyle olunca iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir durumda” dedi.

Kanunun yıl sonuna kadar ertelenmesi ciddiyetle bağdaşmıyor

Arısoy, “İş kazasının olması tehlikeli hareket ve tehlikeli durumun birlikte olması halidir. Yani tehlikeli, uygunsuz ortamın düzeltilmesi ile çalışanın güvenli hareket etmesi ile kaza oluşması önlenebilir. Bu güvenli ortamın oluşması için 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu çıkartıldı. İş kazaları ve ölümlü iş kazalarının oluşması 6331 Sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanun ile yönetmeliklere uyulması ile mümkün. Kanunun uygulanması ancak denetimlerle sağlanabilir, denetleyen devleti yöneten hükümetin 2013 yılında uygulanmaya alınan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununu beşinci kez 2024 aralık sonuna kadar ertelemesi ciddiyetle bağdaşmıyor” eleştirisini yaptı.

Ölümlü iş kazalarında dünyada 3’ncü Avrupa’da 1’inci durumdayız

İş sağlığı ve güvenliği hizmeti almayan kuruluş sayısının alanlardan daha fazla olduğunu kaydeden Arısoy, “SGK kayıtlarında bu durum kayıtlıdır ama nedense devleti yöneten hükümet bu uygunsuz ve güvensiz durumu düzeltmeye yönelik çaba göstermiyor. Bu nedenle özel sektörde 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanun ve Yönetmeliklerine uyulmuyor. Ölümlü iş kazalarında dünyada 3’ncü , Avrupa’da 1’inci durumdayız. 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanun’una saygı duyup iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alan işyerlerinde kazaların önemli ölçüde önlendiği ve ölümlü iş kazalarının azaldığı gerçek” şeklinde konuştu.

İş güvenliği uzmanlarının daha güvenli ve etkili çalışması sağlanmalı

Arısoy, “Denetleme ile işyerlerinin kanun ve yönetmeliklere uymaları artırılabilir ve ölümlü iş kazaları sıfırlanabilir. Devlet, işveren ve çalışan üçgeni sağlam yapıda olursa iş kazaları sıfırlanabilir. Kuşkusuz 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu güncellenmeli (iş güvenliği uzmanlarını işveren baskısından ayırıcı ve devletin iş güvenliği uzmanını günah keçisi olarak görmesi yanlışı düzeltilmeli) ve iş güvenliği uzmanlarının daha güvenli ve etkili çalışması sağlanmalı. Devlet SGK ve iş sağlığı güvenliği katip sistemi ile dijital ortamda denetlemeyi artırıp daha etkin hale getirebilir” önerisinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *