ANASAYFA arrow right Güncel

Sektörün en büyük sorunu vergi kaybı sorunudur

Sektörün en büyük sorunu vergi kaybı sorunudur
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği Başkan Yardımcısı Necmi Alpay, yaptığı açıklamada akaryakıt sektörünün ekonomik dur
Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği Başkan Yardımcısı Necmi Alpay, yaptığı açıklamada akaryakıt sektörünün ekonomik durgunluğa bağlı olarak 2019 yılı biterken yüzde 5 oranında tüketim daralmasıyla karşı karşıya kaldığını belirtirken, “Sektörün bugün göze çarpan en büyük sorunu vergi kaybı sorunudur. Gerek sektöre son yıllarda giren yatırımcıların yakıt tüketimi yüksek olan firmalardan oluşması gerekse hizmet ve nakliyat firmalarının gider oluşturmak için yakıt faturası temin etmeye çalışması sektörü kayıt dışına çıkarmaktadır” dedi.
Sektör, yüzde 5 oranında
tüketim daralmasıyla karşı karşıya kaldı
Akaryakıt sektörünün 2018 gibi 2019 yılını da yüzde 12 oranında fiyat artışı ile tamamlayacağını ve artış oranının bu seviyede kalmasının nedenini 2018 yılında çıkarılan ve halen uygulaması devam etmekte olan artışların ÖTV’den karşılanmasını içeren kararnameye bağlayan Alpay, “Akaryakıt sektörü ekonomik durgunluğa bağlı olarak 2019 yılı biterken yüzde 5 oranında tüketim daralmasıyla karşı karşıya kalmıştır. Belediyeler tarafından gelir sağlamak amacıyla ihtiyaçtan fazla istasyon tadilatı yapılmasından dolayı istasyon satışları tüketim daralmasından daha fazla düşüş göstermiştir. İstasyonların bir bölümü el değiştirmiş bir bölümüde satılık olarak emlak ilanlarında bekler hale gelmiştir” şeklinde açıklama yaptı.
Gaziantep’te 252 adet
lisanslı akaryakıt istasyonu bulunuyor
Başkan Yardımcısı Alpay, EPDK kayıtlarına göre Gaziantep’te 252 adet lisanslı akaryakıt istasyonunun bulunduğunu ifade ederken, “Lisans sistemi başından beri 731 lisans verilmiştir. Bunun 479 adedi satış, el değiştirme yada şirket unvan değiştirme gibi nedenlerle iptal edilmiş olup iptallerin büyük çoğunluğu sektör sıkıntılarının arttığı son 2 yılda gerçekleşmiştir. Bugünkü görüntü itibarıyla sektörün enflasyonist algısı ortadan kalkmıştır. Hiç bir sektör mal ve hizmet fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlardan akaryakıt sektörünü sorumlu tutamaz” ifadelerini kullandı.
Tanker bazlı yapılan satışlarda
uydu takip sistemleri devreye alınmalı
Yazar kasa projesinin araçlarla ilgili kısmı tamamlanmadığından vergi kaybının ettiğini ve sektörün vergi kaçırmaya alet edildiğini vurgulayan Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği Başkan Yardımcısı Necmi Alpay, konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi: “Bireysel ve kayıtsız kullanımlara ait tüketim fişleri ticari kullanımlar tarafından masraf olarak kayda alınmaktadır. Bu da hem KDV hem de kurumlar vergisi kayıplarına yol açmaktadır. Acilen araçların kimlik ünitelerinin takılarak araç plakalarının yazar kasalara manuel olarak girilmesi engellenmelidir. Tanker bazlı yapılan satışlarda ise uydu takip sistemleri devreye alınmalı ve aynı istasyonlarda olduğu gibi takip sistemleri yardımıyla boşaltım noktalarının takibi sağlanmalıdır. E-irsaliye uygulamasına 2020 yılında geçilecek olup bu uygulama yalnız başına yeterli olmayacaktır. Yine KDV’de yapılacak bir düzenleme ile yüzde 18 olan KDV yüzde 8’e düşürülerek buradan indirilen yüzde 10’luk KDV ise özel tüketim vergisine ilave edilmek suretiyle herhangi bir vergi kaybı oluşmadan vergi kaçakçılığının ve bu suçtan dolayı uygulanacak cezaların ağırlaştırılması suretiyle de toplum ahlakındaki bozulmanın önüne geçilebilir.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *