ANASAYFA arrow right Güncel

Su kuyusu açılmasının yasaklanması sulu tarıma üretime darbe vuracak

Su kuyusu açılmasının yasaklanması  sulu tarıma üretime darbe vuracak
YAYINLAMA: 16 Aralık 2024 / 18.33
GÜNCELLEME: 16 Aralık 2024 / 18.33

Antep ve ilçelerinde, 2025 yılından itibaren tarla, bahçe ve bağ evlerine su kuyusu yani sondaj vurulmasının yasaklanacağı söylentisi çiftçileri tedirgin etti

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Çiftçilerimiz sulu tarım ile ekonomiye katkıda bulunuyorlar. Ancak su kuyusunun açılmasının yasaklanması sulu tarıma dolayısıyla da üretime darbe vuracak. Yine üreticiler şehirlere göç edecek’’ uyarısında bulundu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi kurak bir bölge

Çolak, ‘’2025 yılında yer altı su arama ve izin belgesinin verilmesinin yasaklanması Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından dil getirilmiş. Bu konunun dile getirilmesini yanlış buluyoruz. Böyle bir çalışma var ise bundan bir an önce vazgeçilmesi lazım. Gaziantep’in içerisinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi kurak bir bölge. Şehrimizde yüzde 12 oranında sulu tarım, yüzde 88 civarında ise kuru tarım yapıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Su olmadığı takdirde çiftçilerimizin tarım yapması zorlaşıyor

Küresel iklim değişikliği nedeniyle yer altı sularının 500 metrekareye kadar indiğini kaydeden Çolak, ‘’Su sondajı vurdurmak maliyetli bir iş olduğundan birçok çiftçimi 500 metre su sondajı vurduramaz. Ancak çiftçilerimiz her halükarda sulu tarım yapmak için büyük çaba ve gayret gösteriyor. Su olmadığı takdirde çiftçilerimizin tarım yapması zorlaşıyor. Çünkü kurak bir bölgede bulunuyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Topraklar su ile buluşturulduktan sonra kuyu sondajı açılmasına gerek kalmaz

Çiftçilere su verildiği zaman kuyu sondajlarına gerek kalmayacağını sözlerine ekleyen Başkan Çolak, ‘’Topraklar su ile buluşturulduktan sonra kuyu sondajı açılmasına gerek kalmaz. Çünkü çiftçinin böyle bir talebi olmaz. Verimli topraklara sahip olduğumuz için su olduğundan birim alanından alınan verim üç katına çıkıyor. Bu bile sulu tarımın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor’’ şeklinde konuştu.

Hükümetin çiftçilere sahip çıkıp önünü açması gerekiyor

Birçok ürünü yetiştirebilecek tarım alanlarının bulunduğunu vurgulayan Çolak, ‘’Tek sorunumuzun kuraklık olduğunu söyleyebiliriz. Tarımda eski yöntemler kalmadı, teknolojik tarıma geçildi. Hükümetin çiftçilere sahip çıkıp önünü açması gerekiyor. Yani girdi maliyetleri düşürülecek, sulu tarıma geçilecek. Ondan sonra çiftçilerden ürün beklenecek’’ mesajını verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *