GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, Suriye konusundaki gelişmeleri değerlendirirken, “Suriye iç savaşı öncesinde Körfez ülkelerine ve Suudi Arabistan’a ihracatımız Suriye üzerinde oluşturulan hattan yapılıyordu. Bu hattın yeniden hayata geçirilmesi ihracatçımızın lojistik maliyetlerini büyük oranda aşağı çekerek rekabet gücüne olumlu yansıyacaktır” dedi.
Yeniden yapılanma sürecinde bölge iş insanlarına öncelik verilmeli
Yıldırım, “Yeni süreç her ne kadar parlak görünse de ihtiyatla değerlendirilmeli” diyerek, Suriyelilerin misafirlik sürecinin sona erdiğine, güvenli ve gönüllü geri dönüşlerini sağlaması gerektiğine vurgu yaptı. Güvenli geri dönüşlerin sağlanmasının yanı sıra ihracat yollarımızın da güvenliği yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirten Yıldırım,
Öte yandan büyük ölçüde yanmış, yıkılmış olan Suriye’de ciddi bir yeniden yapılanma, inşaat faaliyeti başlayacağını biliyoruz. Önemli bir iş ve istihdam potansiyeli taşıyan bu süreçte, bölge iş insanlarına öncelik verilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz.” diye konuştu.
Mali tablolarda gerçek olmayan büyüme rakamları var
İş dünyasının finansmana erişiminin kolaylaştırılması noktasındaki GTO önerilerini de yetkililere sunan Yıldırım, birçok işletmenin enflasyonist baskı neticesinde mali tablolarında gerçek olmayan büyümelerden dolayı KOBİ statüsünden çıkarak KOSGEB destekleri başta olmak üzere bazı devlet desteklerinden faydalanamadığını belirtti. Yıldırım, “İşletmelerin KOBİ tanımı içerisinde yer almalarının devamını teminen net satış hasılatı/mali bilanço toplantı üst limitinin yıllık enflasyon oranındaki artışa göre güncellenmesini bekliyoruz” dedi.
Yıldırım ayrıca finansmana erişimi kolaylaştırmaktaki bir başka önerimiz de “TOBB çatısı altındaki işletmelerin Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (TESKOMB) kredilerinden yararlanmasını sağlayacak bir düzenleme yapılması. Elbette burada beklentimiz tüm üyelerimizin değil belirlenecek azami ciro altında kalan işletmelerin faydalanmasını sağlayacak bir düzenleme” şeklinde konuştu.