ANASAYFA arrow right Güncel

Tarımı bitirmek ve çiftçinin köyden soğuması için ne gerekiyorsa yapıldı

Tarımı bitirmek ve çiftçinin köyden soğuması için ne gerekiyorsa yapıldı
YAYINLAMA: 07 Şubat 2024 / 19.02
GÜNCELLEME: 07 Şubat 2024 / 19.05

Akaryakıtın yanı sıra gübreye her hafta zam gelmesi üretim yapan çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı. Şubat ayında hububata “Üst” gübre atma zamanı ancak birçok çiftçi fiyatların pahalı olmasından yanına bile yaklaşamıyor. Dolayısıyla çiftçiler girdi maliyetlerin düşürülmesi desteklerin daha da arttırılması çağrısında bulundu. 

 

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Mazot ve gübre desteklemeleri yetersiz. Çiftçinin üretim yapabilmesi için önünün açılması gerekiyor. Devletin her zaman insanları doyuranın yanında olması lazım. Ailemizin rızkından kesip mazot ve gübreye verdik. Ancak devletin desteğini yanımızda hissedemedik. Tarımı bitirmek ve çiftçinin köyden soğuması için ne gerekiyorsa yapıldı. Buna bir dur denilmeli. Çünkü gıda stratejik bir ürün haline geldi” dedi.

Yağışlar bizi mutlu etti

Son yağışların çiftçileri mutlu ettiğini ve yüzleri güldürdüğünü kaydeden Çolak, “Geçen yıl göre bu yıl ki yağışlarımız iyi. Bugüne kadar Şahinbey ilçemizde metrekareye toplamda 500 kilogram yağış düştü. Bu gerçekten güzel ve olumlu bir rakam. Kar yağışı olursa daha iyi olur. Çünkü kar yağışı berekettir, yer altındaki suların seviyesini yükseltir. Bunun dışında bugüne kadarki yağışları bizi mutlu etti” ifadelerini kullandı.

Gübre fiyatlarının yükselmesi çiftçilerimizi kara kara düşündürüyor

Şubat ayının hububatlara “Üst” gübre atma zamanı olduğunu dile getiren Çolak, “Şu anda çiftçilerimiz arpa, buğday ve mercimeğe “Üst” gübre atma hazırlığı içerisinde. Aynı zamanda bu gübreye takviye gübresi de denilir. Çünkü bu gübreyi şubat ayının 15’inden sonra atmaya başlarız. Ancak gübre fiyatlarının yükselmesi çiftçilerimizi kara kara düşündürüyor. Gübre alma imkanı olmayan birçok çiftçimiz bulunuyor. O nedenle gübre atamayan çiftçilerimiz hububatta rekolte kaybı yaşayacak” şeklinde konuştu.

Üreticiler bu fiyatlara gübre alamıyor

Gübre fiyatlarının her hafta yükseldiğine dikkat çeken Çolak, “Çiftçilerimiz gübre bayilerine borçlu olduğu için borca gübre alamıyorlar. Fiyatlar ise neredeyse her hafta zamlanıyor. 18-46 taban veya toprak gübresinin tonu 20 bin lira civarında. En ucuz gübre ise 10 bin lira dolaylarında. Üreticiler bu fiyatlara gübre alamıyor” açıklamasını yaptı.

Bir traktörün deposu bir ton arpaya doluyor

Akaryakıta gelen zammı değerlendiren Çolak, devletin çiftçinin yanında olması gerektiğini sözlerine eklerken, “Mazotun litresi 43 liraya dayandı. Çiftçileri elini traktörün kontağına atmaya korkuyor. Bir traktörün deposu 6 bin liraya yani bir ton arpaya doluyor. Her çiftçinin bunu karşılamasının mümkünatı yok. Çiftçinin üretim yapabilmesi için önünün açılması lazım. Aksi durumda ise ya tarlasını boş bırakacak ya da satıp çiftçiliği bırakacak” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *