ANASAYFA arrow right Güncel

Tatil düzenlemesini büyük bir değişim olarak görmüyoruz

Tatil düzenlemesini büyük bir değişim olarak görmüyoruz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.30
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.30
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Yeni Eğitim Öğretim Çalışma Takvimi Modeli’ni” kamuoyuna açıkladı. Yeni modele göre Ni
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Yeni Eğitim Öğretim Çalışma Takvimi Modeli’ni” kamuoyuna açıkladı. Yeni modele göre Nisan ve Kasım ayında birer haftalık ara tatil yapılacak. Böylece 13 haftalık yaz tatili 11 haftaya düşmüş olacak

2019-2020 Eğitim Öğretim yılında öğrenciler Nisan ve Kasım ayında olmak üzere 2 ara tatil yapacak. İlk ara tatil 18-22 Kasım arasında, ikinci ara tatil ise 6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında yapılacak. Tatillerden sonra okullar kaldığı yerden devam edecek. Okullar kapandıktan sonra da öğrenciler 13 hafta yerine 11 hafta yaz tatili yapacak.
Konuyla alakalı açıklama yapan Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, ara tatil uygulamasını eskiden beri savunduklarını ancak tatil düzenlemesini eğitimde çok büyük bir değişim ve gelişim olarak görmediklerini ifade ederken, “Bu tatil uygulaması eğitimde esas olan ve acil çözüm bekleyen sorunlardan bir bile değildir. Büyük ideal ve değişim vaadiyle ortaya çıkan MEB ve bakanın büyük değişimi tatille sınırlı bırakmalarını umuyoruz” dedi.
Düzenleme ile ilgili eğitim
bileşenlerinin görüşü alınmalıydı
“Aslında yönetmelik düzenlemesi yapılmadan, yasal süreç tamamlanmadan kamuoyuna duyuruldu” diyen Ersönmez, eğitim bileşenlerinin görüşünün alınması gerektiğini belirtirken, “Geçmiş dönemden beri biz de “aralıklı tatil” dönemlerini savunuyoruz. Avrupa’da, büyüyen, gelişen ülkelerde yıl içerisinde sadece yaz ve sömestre dayalı değil, farklı zaman dilimlerinde çocukların yorulduğu, bıktığı, usandığı, verimin azaldığı dönemlerde kısa kısa tatiller oluyor. Çok uzun bir yaz tatilindense bu şekilde bu tatil düzenlemesi gelişmiş ülkelerde uygulanıyor. Biz de geçmişten beri bu tarz sistemi savunuyoruz. Hem öğrenciler hem öğretmenler açısından baktığımızda çocukların yorulduğu, ilginin azaldığı bir dönem oluyor. Bu tatiller zaman zaman iyi geliyor. Tabi sürekli bir tatil modu yaratmadan düzenli programlı bir tatil, pedagojik açısından baktığımızda eğitime denk düşen bir planlama olabilir” dedi.
Mevsimine göre düzenleme
planlaması çok önemli
Ülkemizde aynı anda dört mevsim, farklı iklimler yaşandığından her bölgenin tatil planlamasının farklı zamanlarda uygulanabileceğini vurgulayan Başkan Ersönmez, “Mevsimsel verimlikleri görmek gerekiyor. Bölgemiz ve Gaziantep’te yazın çok sıcak, bu mevsimde verim de doğal olarak düşüyor. Mevsimine göre düzenleme planlaması çok önemli. Her ili aynı zaman diliminde aynı düzenlerseniz sıkıntı yaratabilir. Bir diğer boyutu öğretmenlerle ilgili olan kısmıdır. Çünkü her şeyden önce öğretmenlerin mevcut haklarının korunması ve öğretmenlerin hiçbir kayba uğramayacak şekilde düzenlemenin yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *