ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye’de ranta dayalı bir ekonomi var

Türkiye’de ranta dayalı bir ekonomi var
YAYINLAMA: 10 Kasım 2024 / 16.40
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2024 / 16.40

Türkiye’nin ranta dayalı bir ekonomisinin olduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak, ‘’Ulusal sermaye Türkiye hukuk sisteminde kendisini güvende hissetmiyor. Çünkü uluslararası şirketin başına kayyım atanacağı, kamulaştıracağı veya Varlık Fonu’na aktaracağı belli değil. O nedenle sermaye kendini güvende hissetmediği sürece gelmez’’ açıklamasını yaptı.
Cari açığın olduğu bir ülkeye yatırımın gelmesi söz konusu olamaz
Kırkazak, ‘’2022 yılında AKP’nin başa gelmesiyle birlikte yapısal sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Kurtarıcı olarak getirilen Mehmet Şimşek, neoliberalın temel sorunlarından birisi. Dolayısıyla ülkenin ekonomisi tekrardan kamusal yatırıma dönüşmediği sürece ekonominin düzelmesi mümkün değil. Neoliberal politika ile ülkenin demokrasi ve hukuk sistemi birbirine paraleldir. Çünkü sermaye kendisini güvende hissettiği topraklara gider. Oysa Türkiye, cari açıkta her ay Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıyor. Cari açığın olduğu bir ülkeye yatırımın gelmesi söz konusu olamaz’’ dedi.
Kamu da para kalmadığından Yap-İşlet-Devret modelini uygulamaya koydular
Kamu yatırımlarının artması gerektiğine dikkat çeken Kırkazak, ‘’Ülkenin demokrasisinin ve hukukun objektif normlara dönmesi lazım. Kamu da para kalmadığından Yap-İşlet-Devret modelini uygulamaya koydular. Özelikle ülkenin batısında nereye giderseniz gidin yola çıkmanın başlı başına bir maliyeti var. Kamu eliyle yapılan yol ve köprülerden geçmek için cüzi bir rakam ödeyen vatandaş, Osmangazi köprüsünü geçmek 750 ile 1000 lira arasında değişiyor’’ şeklinde konuştu.

İktidar toplumun değerleri üzerinden varlığını sürdürüyor
Yoksulluğun arttığı dönemlerde iktidarın toplumu milliyetçilik ve din üzerinden etkisi altına aldığını sözlerine ekleyen Kırkazak, ‘’Toplumumuzda bir içe yönelme söz konusu. Yani intihar vakalarından tutunda uyuşturucu kullanımının artması, yağma ve dolandırıcılık gibi benzeri toplumsal yozlaşmalar ortaya çıkar. İktidarda toplumun değerleri üzerinden varlığını sürdürüyor’’ tespitini yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *