ANASAYFA arrow right Güncel

Üretim olmadığından ham madde sıkıntısı yaşanıyor

Üretim olmadığından ham madde sıkıntısı yaşanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
Sektörünün ve işlerin kötü olduğunu belirten Oto Hurda, Dökümcüler ve Kasacılar Odası Başkanı Mehmet Hayri Sökücü, esnaf
Sektörünün ve işlerin kötü olduğunu belirten Oto Hurda, Dökümcüler ve Kasacılar Odası Başkanı Mehmet Hayri Sökücü, esnafın durumunu “Perişan ve rezil” olarak nitelendirirken, işçinin maliyetinin ve sigorta primlerinin yükselmesinden dert yandı. Demir hurdasının ihraç edildiğinden sıkıntı yaşandığını belirtti.

Başkan Sökücü, “Ülke ekonomisine katkı için demirin ihraç edilmesi lazım fakat esnafında düşünülmesi gerekiyor. Çünkü şu anda piyasada demir olmadığı ve üretim yapılmadığından ham maddede sıkıntı ” yaşanıyor” ifadelerini kullandı.
Dolar, düştü ancak
malzeme fiyatları düşmedi
“Dolara zam geldiğinde malzemelere zam geldi, dolar düştü ama malzeme fiyatlarında herhangi bir düşüş olmadı” diyen Sökücü, yetkililerin esnafın sorunlarını dinleyip çözmelerini istedi. “Bütün olaylara üst noktadan bakıldığından çark dönüyor gibi görünüyor, ancak işler öyle göründüğü gibi değil. Akaryakıta zam geldiğinde A’dan Z’ye bütün her şeye zam geliyor. O yüzden yetkililerin esnafı gezmelerini, durumlarını yerinde görmelerini ve karşılıklı diyalog kurmalarını istiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
İşverenin göz ardı
edilmemesi gerekiyor
Sektörde fırsatçılık yapanların önüne geçilmesi uyarısında bulunan Oto Hurda, Dökümcüler ve Kasacılar Odası Başkanı Mehmet Hayri Sökücü, maaşların ve sigorta primlerinin yükselmesi hakkında ise şunları söyledi: “Maaşların yükselmesine karşı değiliz fakat işverenlerde düşünülsün. Belli kesimlerin gönlü olsun diye işverenin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Çünkü işveren zor şartlarda ayakta durmaya çalışıyor. Maaşların yanı sıra sigorta primlerinin yükselmesi ek maliyet getirdi. Sigorta primlerinde de herhangi bir destek yok, esnaf ne yapacağını şaşırmış durumda.”
Ara elaman
sıkıntısı devam ediyor
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla ara eleman ihtiyacının arttığını kaydeden Sökücü, “Eğitim 12 yıla çıkınca çırak yetiştirmede zorlanıyoruz. Çünkü 7 yaşında birisi okula başladığında 19 yaşında okulu bitiriyor, bu yaştan sonra bu insana bir iş öğretemezsin. Bu sorunu çözmek için meslek liselerinin daha çok geliştirilmesi gerekiyor. Çünkü mevcut eğitim kurumları eleman ihtiyacımızı gidermede yetersiz kalıyor. Ayrıca sektörde kayıt dışı çalışanların oranı fazla. Odanın herhangi bir yaptırımı olmadığından Maliye’nin bunları tespit edip gerekli işlemleri yapmaları lazım” diye açıklamada bulundu. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *