CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Şehitkamil Devlet Hastanesi acil bölümündeki hastaların saatlerce bekletilmesine tepki gösterdi. Şehitkamil Devlet Hastanesi acil bölümünde bugün çekilen görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Hastanenin acil servisinde bir kişinin çalıştığını belirten hastalar, uzun kuyruklar oluşturup saatlerce bekledi.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülere tepki gösteren CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, “Sağlıkta devrim yaptığını düşünenler şu manzarayı görsün Bir yanda gösterişli şehir hastaneleri yapılırken öte yanda kentin farklı bölgelerindeki devlet hastaneleri sahipsiz bırakıldı” dedi.
Özel hastane sayısında rekor artış var
Öztürkmen, "22 yıllık AKP döneminde devlet hastane sayısı yalnızca %23, yatak sayısı %46 artarken, özel hastane sayısı yüzde 111, yatak sayısı ise yüzde 185 arttı. Nüfus artış hızının yüksek olduğu Gaziantep, Yüz binlerce sığınmacı ve kaçağa ev sahipliği yapıyor. Tüm bu sığınmacılar sağlık sistemimiz üzerinde büyük yük. Devlet hastaneleri sahipsiz bırakıldı. Şehrin merkezindeki bir devlet hastanesinin acil servisinde onlarca hasta, saatlerce sıra bekliyor” dedi.
Saray'a yakın müteahhitlere yeni bir rant kapısı oluşturuldu
“2017 yılından 2022 yılına kadar olan sürede şehir hastanelerine ödenen 187 milyar 735 milyon lirayla, 28 bin 548 yatak kapasiteli sadece 18 şehir hastanesi yapılabildi” diyen Öztürkmen, “Kamu-Özel ortaklığına yasal zemin oluşturularak Saray'a yakın müteahhitlere yeni bir rant kapısı oluşturuldu. Geçen sene Gaziantep’teki hastanelerin durumunu TBMM gündemine taşımıştım. Şehir hastanesi açılacağı gerekçesiyle 6 ay önce Onkoloji Hastanesinin kapatılmasının ardından yıllardır hizmet veren Doktor Ersin Arslan Hastanesinin de kapatıldığını ve yatak bulamayan kanser hastalarının perişan olduğunu belirtmiştim. Bu iktidar, şov uğruna kanser hastalarına bile acımıyor” diye konuştu.
Devlet ve üniversite hastaneleri sahipsiz
Hasan Öztürkmen, “’Giderlerse gitsinler’ denilerek adeta ülkeden kovulan uzman hekim açığından dolayı özellikle hafta sonları acil servislerinde çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Şehir hastanelerine yapılan ödemeler milletin cebinden çıkmıyor mu? Bu devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri neden böyle sahipsiz. Antep’te ve tüm Türkiye’de hizmet veren bazı kötü niyetli özel hastane işletmecileri, işte bu yönetim sorunundan nemalanıyor. Açılan özel hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin yarısı yenidoğan bebekler için ayrılırken, devlet ve üniversite hastanelerinin yatak sayısı ihtiyacın çok altında. Hal böyle iken “yenidoğan” çetesi gibi çıkar gruplarının bebekler üzerinden bile rant elde edeceği zemin, bakanlık tarafından oluşturuluyor. Gaziantep, bebek ölümlerinde Türkiye ortalamasının çok üzerinde.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Gaziantep’i ziyaretinde şehir hastanesi yerine diğer devlet hastanelerimizi ziyaret edip vatandaşın ve sağlık çalışanlarının derdini dinleseydi keşke. Ama o aile hekimleri ile uğraşıyor. Aile Hekimliği sistemi her yeni Bakan’ın keyfine göre yönetmelik çıkarmasıyla yapboz tahtasına döndü. Performans baskısı hekimleri, mesleğinden soğutan bir noktaya getirildi.
Doktorluk büyük fedakarlıklar isteyen, gönül işi bir meslektir ama aile hekimlerinin de aileleri, geçim sıkıntıları olduğu unutulmamalı" şeklinde sağlıkta yaşanan sorunlara vurgu yaptı.