ANASAYFA arrow right Güncel

Yaşanmakta olan sorunlar daha da derinleştirecek

Yaşanmakta olan sorunlar daha da derinleşecek
YAYINLAMA: 05 Kasım 2024 / 18.37
GÜNCELLEME: 05 Kasım 2024 / 18.51

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Yönetmeliğini protesto etmek için 5 ile 7 Kasım tarihleri arasında iş bırakan Antep’teki aile hekimleri, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. K. Doğan Eroğulları, ‘’Bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmelik. Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ğ çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecek’’ tespitini yaptı.

Yönetmelik halkın sağlığına katkı sağlamayacak

Eroğulları, ‘’Sağlık Bakanlığı'nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; “Performans ve Ödeme Yönetmeliği” ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu gösteriyor. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacak’’ açıklamasını yaptı.

Yönetmeliğin koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermediğine dikkat çeken Eroğulları, ‘’Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermiyor. Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlıyor. Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale ediyor’’ ifadelerini kullandı.

Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırıyor

‘Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içeriyor’ diyen Eroğulları, ‘’Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer veriyor. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırıyor. Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacak’’ uyarısında bulundu.

Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler kadroya geçirilmeli

Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımının ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanması gerektiğini kaydeden Eroğulları, ‘’Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalı. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler kadroya geçirilmeli’’ şeklinde konuştu.

Hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmeli

Başkan Eroğulları, ‘’Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emeklilige yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmeli. Gelire katkısı yüzde 20'yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmeli. Taleplerimizin karşılanabilir olduğunu ve randevu bulunamamasından şiddete kadar sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebileceğini biliyoruz’’ dedi.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı K. Doğan Eroğulları, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Birinci basamak sağlık hizmetini sunan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının örgütleri olarak bir araya gelen bizler, halkımıza ve meslektaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun gereği olarak, hekimlere ve sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik geri çekilerek yukarıda yer alan 5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz. Kararlılığımızın göstergesi olarak ilk etapta 5-7 Kasım yani Salı-Çarşamba-Perşembe üç gün süreyle iş bırakıyoruz.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *