ANASAYFA arrow right Güncel

’Yenilikçi ve rekabetçi KOBİ’ler de ekonominin en önemli büyüme motoru olacak

’Yenilikçi ve rekabetçi KOBİ’ler de ekonominin en önemli büyüme motoru olacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
’Yenilikçi ve uluslararası alanda rekabetçi KOBİ’ler de ekonominin en önemli büyüme motorları olacaktır’’ dedi
Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, işveren ve çalışanlarının küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneğinin artırılmasının büyüme ve sosyal kalkınmayı olumlu etkileyeceğini belirterek, ‘’Yenilikçi ve uluslararası alanda rekabetçi KOBİ’ler de ekonominin en önemli büyüme motorları olacaktır’’ dedi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen ‘’KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP)’’ toplantısı, GSO desteğiyle Gaziantep Grand Hotel’de gerçekleştirildi.
Konukoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, küresel piyasalarda hızlı bir değişim yaşandığına işaret ederek, günümüzde iletişim imkanları ve ulaşım altyapısının ulaştığı boyut sonucunda küçülen dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan olumlu veya olumsuz bir durumun diğer bölgeleri de hızla etkilediğini söyledi.
Şirketlerin, küreselleşen pazarlarda yoğun rekabet ortamıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Adil Konukoğlu, böyle bir ortamda bulunan işletmelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri, pazar paylarını artırabilmeleri ve yeni pazarlara girebilmelerinin, bu dinamik ortamındaki değişimlere çabuk tepki verebilme ve uyum sağlayabilme yeteneklerine bağlı olduğunun altını çizdi.
Konukoğlu, şunları kaydetti:
‘’Uyum yeteneği, günümüz ekonomik koşullarında önemli ve yeni bir rekabet üstünlüğü kavramıdır.Artık geleneksel rekabet stratejileri geçerli değil.Şimdi işletmeleri, uyum yeteneğinin yapı taşları olan inovasyon, rekabetçilik ve personel gelişimi gibi daha gelişmiş aşamalara yönlendirme zamanıdır. Bu kapsamda, işletmeleri küresel iş ortamına hazırlamayı amaçlayan ’KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi’’ çok doğru bir adımdır.’’
KUYAP’ın, 15 büyüme merkezinde hayata geçirildiğini anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti:
‘’KUYAP, Türkiye’de tam ihtiyaç duyulan zamanda başlatıldı.Proje ile hem işveren ve çalışanlara genel ve mesleki eğitimler verilecek, hem de ticaret ve sanayi odalarının birer eğitim üssü haline gelmeleri yönünde önemli bir adım atılmış olacak.
KUYAP kapsamında 5 pilot il belirlendi. Bu kapsamda, GSO’da ‘Eğitim Destek ve Koordinasyon Merkezi’ kuruldu.Bu merkezimiz, şirketlerin işveren ve çalışanlarına uyum yeteneği üzerine eğitim programları verecek. Bu amaçla Gaziantep’te, 150 firma ile eğitim ihtiyaç analizi için görüşüldü. Bu yıl içinde internet, web sitesi kullanımı, kalite standartları, iş güvenliği ve sağlığı, üretim yöntemi, microsoft sertifikaları, girişimcilik ve belirlenecek diğer konularda eğitim programları düzenlenecek. Gaziantep’te 250 firma yöneticisinin ve 375 çalışanın, eğitim alması hedeflenmektedir. ‘’
KUYAP’ın başarıya ulaşması için KOBİ yöneticilerine de büyük sorumluluk düştüğünü belirten Konukoğlu, ’’Bu projemize, odamız kadar işletmelerimizin de sahip çıkması büyük önem taşıyor’’ diye konuştu.
Konukoğlu, insan kaynaklarına yatırımın önemini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
‘’İnsan kaynaklarına yatırımda bulunarak, işveren ve çalışanların küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneğinin artırılması, ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmayı da olumlu etkileyecektir.Türkiye’nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması için daha büyük oranlarda ve istikrarlı büyümesi gerekiyor.yenilikçi ve uluslararası alanda rekabetçi KOBİ’ler de ekonominin en önemli büyüme motorları olacaktır. Bunun için işletmelerimizi, çağın gereklerine hazırlayacak bu tür projelerin sayısını artırmamız ve daha fazla desteklememiz gerekiyor. KUYAP’ın KOBİ’lerimiz ve şehrimiz açısından başarılı olacağına inanıyorum.’’
TOBB’dan konuşmacı olarak katılan Werner Gruber, bu proje ile insan kaynaklarına büyük yatırımın yapıldığını, bu yatırımın dönüşümünün de çok iyi olacağını söyledi.
Ekonomilerin çok hızlı geliştiğini, eğitimler yoluyla işverenlerin ve çalışanlarının hızla değişin durumlara uyum yeteneğinin artırılmasını amaçladıklarını anlatan Gruber, KUYAP gibi projelerle sağlanacak desteklerle Türkiye’yi dünyanın en büyük ekonomileri arasına görmenin mümkün olacağını kaydetti.
TOBB bünyesindeki 365 odayı kapsayan anket yaptıklarını, son 10 yılda tamamlanan projelerin bedelini araştırdıklarını bildiren Gruber, ‘’Son 10 yılda tamamlanan projelerin bedeli 250 milyon avro. Bu, Türkiye’deki odalarımızın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. KUYAP ile odalarımızın ve işletmelerimizin kapasitesini güçlendirmeye artırmaya çalışacağız’’ dedi.
Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen de konuşmasında, Gaziantep’in üretim ve ihracat üssü olmasını sağlayan nedenin halkının çalışkanlığı ve girişimciliği olduğunu, bölgede bir cazibe merkezi konumuna geldiğini söyledi.Taşdöğen, ‘’KUYAP, başta Gaziantep olmak üzere Türkiye’nin doğu ve güneydoğusundaki 15 ilde firmaların çalışanlarının ve işverenlerinin uyum yeteneğinin artırılmasını amaçlayan önemli bir eğitim projesidir.İlimizde uygulanması ile işletmelerimizin küresel iş ortamına hazırlanacak’’ ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de konuşmasında, dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını, bu yarışta farkındalık yaratanların daima bir adım öne geçtiğini vurgulayarak, Gaziantep’in de farkındalık yaratarak ticareti, sanayisi, sosyal kültürel dokusu ile Türkiye’nin bir yıldız şehri olduğunu belirtti.
Güzelbey, ‘’Sanayi Odamız, çok önemli bir projeye ortak olmuş.Bilimi, teknolojiyi iyi kullananlar bu yarışta başarılı olacaktır.Bu açıdan projeyi çok önemsiyorum. Şehrimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum’’ dedi.ÖZER KARINCA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *