Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği tarafından, ‘Krize pabuç bırakma’ paneli düzenlendi. Gerçekleştirilen panelde, sektörün sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu
Yüksek enflasyon ve düşük kurun kendilerini çok yorduğunu söyleyen Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, ‘’Ayakkabı, hazır giyim gibi emek yoğun sektörlerin çalışanlar için cazip hale getirilmesi geçiş sürecini hızlandıracak. Bununla birlikte yaşadığımız zorlukların azalmasında kamu tarafının girdi maliyetlerini azaltılmasını, rekabetimizi güçlendirecek tedbirlerin alınmasını ve ticari kredi maliyetleri düşürülerek krediye ulaşımın kolaylaştırılmasını ivedilikle bekliyoruz’’ dedi.
Sanayicilere düşen krize pabuç bırakmamak ve mücadele etmek
Ünverdi, ‘’Ülkemizin en önemli ayakkabı ve terlik üretim ve ihracat merkezi olan şehrimiz, her koşulda sanayisi, üretimi, istihdamıyla model olmaya devam ediyor. Pandeminin ardından Rusya- Ukrayna savaşı, Ortadoğu’daki kaotik durum ve geçtiğimiz yıl bölgede yaşanan deprem felaketine rağmen şehir olarak ve yolumuza devam ediyoruz.Yaklaşık 160 alanda üretim yapıyoruz, binlerce ürün üretiyoruz. Şehrimizin genelinde 5 bin 200’ün üzerinde üretici firmamız var. Bu doğrultuda ayakkabı ve terlik sektörü şehrimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip. Ayakkabı ihracatından İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız. Plastik terlik üretiminde Türkiye’de birinci sıradayız. 2023 yılında şehrimizde bir önceki yıla oranla yüzde 14 artışla 172 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı gerçekleştirildi’’ hatırlatmasını yaptı.
Suriye’ye gidenlerin ayakkabı üretimine ve istihdamına etkilerini de görmüş olacağız
Ünverdi, ‘’Şehrimizde 10 aylık dönemde 97 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yapılmış, bu da geçen yıla göre yüzde 35’lik bir düşüş söz konusu. Pandemi döneminde zirve yapan sektörümüzün Çin’in yeniden dönüşüyle birlikte rekabet gücü zayıfladı. Bu konuda Türkiye olarak almamız gereken önlemler var. Girdi ve nakliye maliyetleri en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor. En büyük pazarımız olan Ortadoğu’daki savaş, sektörlerimizi olumsuz etkiledi. Ayakkabı sektörü Çin ile rekabet edemezken, şehrimizin güçlü olduğu tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon gibi sektörlerde de Mısır ve Bangladeş gibi ülkelerle rekabet edemez hale geldik. Ayakkabı ve terlik, şehrimizde Suriyelilerin en yoğun olduğu sektörler arasında geliyor. Şehrimizden Suriye’ye gidenlerin ayakkabı üretimine ve istihdamına etkilerini de görmüş olacağız’’ diye konuştu.
Dünyada yaşanan küresel sıkıntılar, ekonomideki daralma olumsuz etkiledi
2020 yılında pandemi ile başlayan süreçte ayakkabı sektörüne büyük bir teveccühün olduğunu kaydeden Ayakkabı Yan Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, ‘’Akın akın ülkemize müşteriler geldi, firmalar ilgi gösterdiler. Bu süreçte sektör olarak bizler de kapasitelerimizi ve üretimlerimizi artırdık, fiziki şartlarımızı geliştirdik, güzel bir ticaret oluştu. Dünyada yaşanan küresel sıkıntılar, ekonomideki daralma bizleri olumsuz etkiledi’’ ifadelerini kullandı.
Pansuman çözümler yerine yapısal ve kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor
3 T kuralını değinen Salıcı, “Doğru Tespit, teşhis ve tedavi kuralını doğru şekilde uygularsak, sektörümüz yeniden eski haline ulaşır. Her fabrika bir kale. Bu kaleleri kaybetmek üzereyiz. Sektörde ithalat yüzde 200 oranında bir artış gösteriyor. Yan ürünlerde ve bitmiş ürünlerde ithalat olduğunu görüyoruz. Ayakkabı ürünü 39 parçadan oluşuyor ve parça ithalatının yüksek olduğu sektörler var. Pansuman çözümler yerine yapısal ve kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor. Küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalar, ülkemiz ekonomisine olan etkileri hepimizin bildiği bir konu. Bu süreçte ayakkabı diğer sektörler gibi sektörü zorlu süreçlerden geçti ve halende geçiyor. Ancak krize pabuç bırakma niyetimiz yok. Sektörümüzün zorlu süreçten daha da güçlenerek çıkacağına inanıyoruz’’ açıklamasını yaptı.