Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıda; Karadeniz’de tahıl ticaretini etkileyen jeopolitik gelişmeler, Türkiye’nin 2026 yılı hububat üretim beklentileri, lisanslı depoculuk sistemindeki yeni düzenlemeler, zeytin ve zeytinyağı sektöründeki gelişmeler ile eylül ayında güncellenmesi beklenen Orta Vadeli Program öncesinde reel sektörün üretim, yatırım ve finansmana erişim beklentileri ele alındı.
Toplantıda konuşan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise borsa tarafından yürütülen çalışmalar, devam eden projeler ve yeni dönem faaliyetleri hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.
Üyelere yönelik eğitim, bilgilendirme ve sektörel çalışmaların devam ettiğini belirten Akıncı, tarımsal ticaretin geliştirilmesi, ürünlerin katma değerinin artırılması ve Gaziantep'in tarım ve gıda sektöründeki güçlü konumunun daha ileriye taşınmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.
Konuşmasında lisanslı depoculuk sisteminin tarım ticaretindeki önemine de değinen Akıncı, sistemin hububat ve diğer tarımsal ürünlerde üreticiye ve ticarete önemli imkânlar sunduğunu söyledi. Gaziantep'in zeytin ve zeytinyağı üretimindeki potansiyeline dikkat çeken Akıncı, ilerleyen dönemlerde zeytinyağı lisanslı depoculuğunun da kent adına değerlendirilebilecek yeni çalışma alanlarından biri olabileceğini kaydetti.
Eylül ayında güncellenmesi beklenen Orta Vadeli Program'a ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Akıncı, enflasyonla mücadelenin ve makroekonomik istikrarın kalıcı şekilde tesis edilmesinin iş dünyası açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Yeni OVP döneminde üretim, yatırım, ihracat ve istihdamı destekleyecek politikaların güçlendirilmesinin reel sektörün rekabet gücüne önemli katkılar sağlayacağını belirten Akıncı, ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını önceleyen politikalarıyla üretim ekonomisinin ihtiyaçlarını birlikte gözeten adımların Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmasında belirleyici olacağını söyledi.
Reel sektörün finansman koşullarına da değinen Akıncı, yüksek finansman maliyetleri ve işletme sermayesi ihtiyacının özellikle üretim yapan işletmeler açısından yakından takip edilen konular arasında olduğunu dile getirdi.
Finansmana erişimin üretimin devamlılığı, yeni yatırımlar ve ihracat kapasitesinin geliştirilmesi açısından önemli olduğuna işaret eden Akıncı, “Ekonomi yönetimimizin enflasyonla mücadele kapsamında yürüttüğü programın öneminin farkındayız. Bununla birlikte reel sektörün üretim kabiliyetini koruyacak, işletmelerimizin nakit akışını destekleyecek ve yatırım finansmanına erişimini kolaylaştıracak mekanizmaların güçlendirilmesinin de bu sürece önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Üreten, yatırım yapan, ihracat gerçekleştiren ve istihdam sağlayan işletmelerimizin güçlü kalması, ekonomimizin hedeflerine ulaşması açısından son derece önemli” ifadelerini kullandı.Haber Merkezi
