ANASAYFA arrow right Güncel

Zam verilmezse esnafımız daha büyük sıkıntıya girecek

Zam verilmezse esnafımız  daha büyük sıkıntıya girecek
YAYINLAMA: 03 Kasım 2024 / 16.25
GÜNCELLEME: 03 Kasım 2024 / 16.25

Akaryakıttan aylık bakıma, aidat giderinden lastik giderine, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden trafik ve kasko sigortasına kadar tüm giderlerde yaşanan artış sonrasında özel halk otobüslerinin tekeri durma noktasına geldi.

Bir özel halk otobüsünün mayıs ayında 247 bin lira olan gideri ekim ayında 54 bin TL artışla 301 bin TL’ye yükseldi. Örneğin; Mayıs ayında 92 bin TL olan akaryakıt gideri ekim ayında 100 bin TL’ye, aylık bakım gideri 24 bin TL’den 36 bin TL’ye, trafik ve kasko sigortası maliyeti 5 bin TL’den 7 bin 500 TL’ye, oto lastik gideri ise 10 bin TL’den 18 bin TL’ye çıktı.

Yılbaşından sonra maliyetler daha da yükselecek

Yılbaşından itibaren yeniden değerleme oranında tüm vergilerde (KDV, Gelir Vergisi, Stopaj), zabıta ve trafik cezalarında, trafik ve kasko sigortalarında, araç muayene giderlerinde artış meydana gelecek. Bunun yanı sıra asgari ücret ile birlikte personel maaş ve tazminat giderleri de yükselecek. Mevcut durumda bir yolcu taşıma fiyatı belediye desteği de dahil olmak üzere (ücretsiz, öğrenci, indirimli, aktarma dahil) 15,37 TL iken 1 yolcuyu taşıma maliyeti  31,72 TL.

Bu şekilde nereye kadar dayanacağız bilmiyoruz

Maliyetlerin gün geçtikçe arttığını söyleyen Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, esnafın zor günler geçirdiğinin altını çizdi. ‘’Enflasyona ve dövize bağlı olarak giderlerimiz artmaya devam ediyor. Bu şekilde nereye kadar dayanacağız bilmiyoruz. Bir an önce biniş ücretlerine zam verilmezse esnafımız daha büyük sıkıntıya girecek’’ açıklamasını yaptı.

Esnafımız her ay cebinden para koymaktan bıkar hale geldi

Gelirin gideri karşılamadığını sözlerine ekleyen Çolak, ‘’Sabah saat 05:00’da kontak açan esnafımız gece 00:00’a kadar Gaziantep halkına hizmet ediyor. Ama bu özverili çalışmanın karşılığını maalesef ki alamıyoruz. Para kazanmayı bir kenara bıraktı, cebimizden para koymazsak şükrediyoruz. Çünkü gelir ile gider arasındaki makas açılıyor. Esnafımız her ay cebinden para koymaktan bıkar hale geldi. Çarklar bu şekilde dönmez. Biz de çok dayanamayız’’ ifadelerini kullandı.

Para kazanamazsak, evimize ekmeğimizi nasıl götüreceğiz?

Biniş ücretlerine zam yapılması çağrısında bulunan Çolak, tekerin artış dönmeyecek noktaya geldiğini belirtti. ‘’En büyük girdilerimiz arasında yer alan akaryakıt, parça, bakım ve işçilik giderleri artıyor. Yılbaşına sayılı günler kaldı. O zaman mevcut giderlerimiz daha da artacak. Şimdiden zam almalıyız ki gelecek zamlara göğüs gerelim, olumsuz etkilenmeyelim. Ancak verilmezse o zaman sektörün ve esnafın durumunu düşünemiyorum. Bizim de bakmamız gereken bir ailemiz ve evimiz var. Para kazanamazsak, evimize ekmeğimizi nasıl götüreceğiz?’’ sorusunu sordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *