ANASAYFA arrow right Güncel

Zeytinimiz, Agrofood-Irak Fuarı'na hazırlanıyor

Zeytinimiz, Agrofood-Irak Fuarı'na hazırlanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.44
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.44
Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü, son 4 sezonda ihracatta yaşadığı kan kaybına rağmen artış kaydettiği birkaç ülke arasında yer alan Irak'a olan ihracatını daha da artırmak için Irak-Erbil'de 21-24 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan Agrofood-Irak Fuarı'na Türk ikinci kez katılacak.
Irak özellikle sofralık zeytin ihracatçılarının hedef pazarı konumunda. Fuarda ZZTK standında Iraklı tüketici ve ithalatçıların yanı sıra, diğer Ortadoğu ülkelerinden işadamlarına da ülkemiz zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin tattırılarak tanıtımı hedefleniyor. ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi M. Kadri Gündeş, Türkiye'nin Irak'a sofralık zeytin ihracatının miktar bazında 2009/10 sezonunda yüzde 31, 2010/11 sezonunda ise yüzde 21 oranında arttığını ve Türkiye'nin sofralık zeytin ihracatında Almanya ve Romanya'dan sonra üçüncü ülke konumuna yükseldiğini kaydetti.
Türkiye'nin, Irak'a zeytinyağı ihracatında da son yıllarda artışlar sağlandığına işaret eden Gündeş, “2010/11 ihraç sezonunda zeytinyağı ihracatımız yüzde 40 oranındaki gerileme ile 11,757 tona gerilerken, Irak'a olan ihracatımızın miktarda yüzde 12, değerde ise yüzde 16 oranında artış gösterdi. Böylece Irak, Suudi Arabistan, Almanya, İran, Çin gibi ihracatımızda artış kaydettiğimiz az sayıda ülke arasında yer aldı ve sofralık zeytin ihracatında üçüncülüğe, sektörün toplam ihracatında dördüncülüğe yükseldi” diye konuştu. Irak'a çok yakın noktada, Gaziantep, Kilis, Nizip, Antakya, Mardin gibi yörelerde son yıllarda çok büyük alanlarda zeytin dikimi olduğunu belirten Gündeş, şöyle konuştu; "Irak zaten sektörümüzün öncelikli pazarlarından birisidir. Irak'a yakın yörelerde zeytin ve zeytinyağı üretimi her geçen yıl artıyor. Irak pazarına yakınlık avantajını kullanarak ihracatımızı daha arttırmak ve Irak pazarındaki konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. Önümüzdeki 2011/12 sezonunda 210 bin tonun üzerindeki zeytinyağı üretimi ve 450 bin ton civarındaki sofralık zeytin üretimi bekliyoruz. Rekolte Irak ve diğer hedef pazarlarda daha güçlü yer almamınaz imkan sağlayacak. Amacımız, zeytin ve zeytinyağı sektörünün hiçbir kesimini mağdur etmeden gelecek rekolteyi iç ve dış piyasalarda en iyi şekilde tanıtıp pazarlamaktır, rekolte miktarları önümüzdeki sezonlarda da bu şekilde artmaya devam ederse, zeytin ve zeytinyağı sektörümüz 2023 yılı için hedeflediği 3.8 milyar dolarlık ihracat hedefine rahatlıkla ulaşacaktır. Biz Irak-Agrofood fuarına ülkemizi, sektörümüzü ve ürünlerimizi daha iyi tanıtmak ve bu pazarda zaten olumlu olan imajımızı pekiştirmek için katılacağız"
KUZEY IRAK'TA REFAH SEVİYESİ ARTIYOR
Kuzey Irak'ta halkın refah seviyesinde son yıllarda gözle görülür bir artış olduğuna dikkati çeken ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi M. Kadri Gündeş, “Irak ve özellikle Kuzey Irak'ta giderek artan gelir seviyesine paralel yükselen sağlıklı beslenme eğilimi çerçevesinde, ülkemiz zeytin-zeytinyağı ürünlerinin önümüzdeki yıllarda bu bölge ve ülkeye yönelik ihracatının giderek artacağını tahmin ediyoruz. ZZTK olarak, ülkemizdeki üretim miktar ve kalitesi, üretim maliyeti ve fiyat gibi değişkenlerin elverdiği ölçüde mevcut pazarlarımızdaki payımızın en azından korunması, Çin, Japonya ve Irak gibi potansiyel arz eden pazarlara daha fazla eğilinmesi konularında önemli görevler düştüğünün bilinciyle stratejilerimize yön vermeye çalışıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.İHA

resim
Irak'a çok yakın noktada, Gaziantep, Kilis, Nizip, Antakya, Mardin gibi yörelerde son yıllarda çok büyük alanlarda zeytin dikimi olduğu vurgulandı.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *