ANASAYFA arrow right Güncel

20 bine yakın sağlık çalışanı işsiz kalacak

20 bine yakın sağlık çalışanı işsiz kalacak
YAYINLAMA: 17 Şubat 2022 / 21.21
GÜNCELLEME: 17 Şubat 2022 / 21.23
Mali, özlük ve sosyal hakları için bir kez daha meydanlara inen hekimler, Kırkayak Parkı’nda bir araya gelerek, taleplerini ve isteklerini bir kez daha dile getirdi. Hekimlerin dün başlayan iş bırakma eylemi bugün de sürecek.

Gaziantep Verem Savaş Derneği Başkanı Ahmet Doğan Yardı, “Sağlıkta dönüşüm ile birlikte verilen sözler unutulmuş, aile sağlığı merkezleri modernize edilmek yerine kaderlerine terk edildi. Birçok aile sağlığı merkezi fahiş artan elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyememekte, artan personel giderlerini karşılayamıyor. Yakın zaman içerisinde aile sağlığı merkezlerinde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20 bine yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak, aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecek” dedi. 

Son bir yıl içerisinde binlerce hekim ülkesini terk etti

Aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanları ve tüm sağlık paydaşları ile birlikte son bir yıl içerisinde tüm yurtta 4 defa iş bıraktıklarını, 3 defa miting yaparak kamuoyuna ve Sağlık Bakanlığına seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlatan Yardı, “Sağlık Bakanlığı halen bizleri duymamak, verdikleri sözlerde durmamak, aile hekimliği sistemini çökertmekte ısrar ediyor. Bizlere söz verildiği gibi, aile hekimliği başına düşen nüfuslar azaldıkça enflasyona karşı aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının hak edişlerinde iyileştirilme yapılmamış, pandemi döneminde bile, negatif performansa dayalı angaryalar arttırılarak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları değersizleştirilmiş. Sağlık Bakanı;

asgari ücrete yakın hak ediş alan aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşire, yoksulluk sınırında hak ediş alan aile hekimleri, son bir ay içerisinde 197 ve son bir yıl içerisinde ülkesini terk eden binlerce hekim, sizlerin eseri. Buradan açık bir şekilde haykırıyoruz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Birçok aile hekiminin sözleşmesi il sağlık müdürleri tarafından yenilenmedi

Aile hekimliği sisteminin günübirlik politikalara alet edildiğini kaydeden Yardı, “Yapılan mevzuat düzenlemesi ile yüzlerce meslektaşımızı kaybettiğimiz bir dönemde, moral ve motivasyonumuz yok edilmiş sözleşme feshi baskısı altında hizmet sunmamız istendi. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına uygulanan bu orantısız ceza ve baskının gerekçesini anlamakta zorlanıyoruz. İstanbul, Tekirdağ, Muş, Hakkâri, Mersin ve Diyarbakır gibi birçok ilde, anayasaya aykırı olduğunu düşündüğümüz ceza yönetmeliği kullanılarak, tabiri caiz ise ‘Cadı avı’ başlatılmış, birçok aile hekiminin sözleşmesi il sağlık müdürleri tarafından yenilenmedi” hatırlatmasını yaptı.

Yardı, şiddete uğrayan sağlık çalışanları için adalet istediklerini bir kez daha haykırırken, “Kışkırtılmış sağlık talebi, artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet ile karşı karşıya kalıyor. Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmeli. Arttırılmış cezalarla Etkin Sağlıkta Şiddet Yasası çıkartılmalı adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulamalı. Aksi takdirde bu şiddetin faili siz olacaksınız” uyarısında bulundu.

Taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz

Gaziantep Verem Savaş Derneği Başkanı Ahmet Doğan Yardı, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi, 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz. Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını ve giyindiğimiz beyaz önlük gibi alnımız ak Asla pes etmeyeceğiz. Taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *