KİEV’DE ÖZEL BİR MÜZE : 2. DÜNYA SAVAŞI

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00


Ukraya’nın başkenti Kiev, Dinyeper Nehri’nin iki yakasına kurulu ve nüfusu 3 milyona yakındır.
Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Nazi işgalinin ardından bıraktığı büyük yıkımın izlerini, Sovyet yönetimi altında geçirdiği yıllarda başarıyla silen ve tarihi değerlerini aslına uygun olarak yeniden inşa etmiş bir şehirdir.
2. Dünya Savaşı’nda 30 milyona yakın evladını kaybederek destansı bir direniş örneği sergileyen Sovyetler Birliği’nin bu savaşta yaşadığı acıları, kahramanlıkları bütün etkileyiciliği ile gözler önüne seren 2. Dünya Savaşı Müzesi (Büyük Anayurt Savaşı Müzesi)Kiev’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken çok özel yerlerden biridir.
Faşişt Hitler’in Nazi Almanyası karşısında seferber olarak tarihteki en büyük direniş örneklerinden birini gösteren Sovyetler Birliği, 9 Mayıs 1945’te Berlin’de imzalanan teslimiyet anlaşması ile zaferini nihai olarak ilan etti.
Sadece Sovyetler Birliği değil, tüm dünya için büyük önem taşıyan bu savaştaki acıları, kahramanlıkları yansıtan 2. Dünya Savaşı Müzesi (Büyük Anayurt Savaşı Müzesi) ziyaret eden herkesi o döneme, savaş yıllarına götürüyor.
1974’te açılan ve 1981’de dev bir kompleks haline getirilen müze Ukrayna’daki en büyük müzelerden biri. 300 binden fazla eşyanın sergilendiği müzenin önünde 102 metre yüksekliğindeki dev “Ana Vatan” ( Mother Motherland ) heykeli yükseliyor.
Dinyeper Nehri’nin yakınındaki tepenin üzerinde kurulu olan müzenin girişinde “Kahramanlar ölmez, sonsuza kadar yaşar” yazısı bulunmaaktadır.
Müzenin bahçesinde, savaşta “kahraman” unvanı verilen tüm kentlerin anıtları ve zaferi simgeleyen “sonsuz ateş” yer alıyor.
Müzeye Sovyet savaşçılarının heykellerinin arasından geçerek ulaştığınızda, askerlerin özel eşyaları, o döneme ait yazışmalar, madalyalar, askeri araç gereçler, işkence aletlerini, Nazilerin yaptıkları zulmü yansıtan ve direnişi anlatan belgeleri, fotoğrafları görmek mümkündür.
Müze günün her saatinde kalabalık ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

KİEV’DE ÖZEL BİR MÜZE : 2. DÜNYA SAVAŞI