ANASAYFA arrow right Güncel

Yüksek elektrik faturaları çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor

Yüksek elektrik faturaları çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor
YAYINLAMA: 28 Nisan 2023 / 21.54
GÜNCELLEME: 28 Nisan 2023 / 22.00
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, yüksek elektrik faturalarının sulama yapan çiftçilerin belini büktüğünün altını çizdi

Girdilerin tamamında çiftçiye destek verilmesi çağrısını yineleyen Yiğit, “Elektrik faturaları yüksek gelince üretici üretimden çekiliyor. Çünkü sulamada kullanılan elektrik pahalı. Dolayısıyla sulama yapan çiftçiler gelir gideri karşılamadığı için sulu tarımı bırakmaya başladılar” dedi.

 Güneş paneli sayesinde çiftçinin elektrik maliyeti azalır

“Destek verilmeli ki üretim artsın” diyen Yiğit, “Geçen yıl Güneş paneli kuranlara yüzde 50 hibe desteği vardı ama tarım arazisine panel kurulmasın diyerek desteği kaldırdılar. 100 dönümlük arazi de panelin kurulacağı alan 200 metredir ve panel sayesinde 100 dönümlük arazi sulanacak. Çünkü güneş paneli sayesinde çiftçinin elektrik maliyeti azalmış olacak ve üretim artacak. O nedenle bu proje yeniden başlamalı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ile gerekli girişimlerde bulunuyor. Ayrıca köylü köylü gibi yaşamalı. Ama köy ile şehir arasında ayrım kalmadı. Köyde ikamet edenler bile yumurtasını, zeytinini, yoğurdunu ve diğer ürünlerini şehirden alıyor” ifadelerini kullandı.

Her yıl bir önceki yıldan kurak geçiyor

Başkan Yiğit yarım kalan barajların tamamlanması çağrısında bulundu. “Nurdağı ile İslahiye’de ki barajlar tamamlanmak üzere. Nizip’te çalışmalar yapılıyor. Bazı ilçelerimize sulama kanalları yapılmalı. Çünkü artık iklim değişiyor. Eski mevsimler kalmadı. Her yıl bir önceki yıldan kurak geçiyor. Elimizden geldiğinde sulu tarıma geçilmesi bunun için ise teşvikler verilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Bölgesel olarak tarım politikamızın olması gerekiyor

Son yağışların çiftçileri mutlu ettiğini sözlerine ekleyen Başkan Yiğit, hububat hasadının bir ay sonra başlayacağının müjdesini verdi. “Geçen yıl birçok tarlaya biçer-döver bile girmemişken, bu sene arpa, buğday ve mercimek gibi hububatlarımız iyi. Rekoltemizde de bir artış söz konusu. Ayrıca halen hububatları alım fiyatları açıklanmadı. Halbu ki bölgesel olarak tarım politikamızın olması gerekiyor. Eğer böyle olursa bölge de yaşayan çiftçi hangi ürünü ekeceğini ne kadar kazanacağını bilir. Depremde bile çiftçi köyünü terk etmedi başını sokacak bir çadır buldu, üretime devam etti” şeklinde konuştu. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *